Sidste tv-debat åbnede for spillet om magten i Tyskland: En liberal mand og en grøn kvinde kan blive 'kansler-magere'

Valgkampens tv-slutrunde åbnede i går aftes for spillet om mulige tyske regeringskoalitioner.

De to politikere på de to forreste valgplakater kommer med stor sandsynlighed til at afgøre, hvem af de to politikere på de to bagerste valgplakater, der bliver Tysklands næste kansler. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Ritzau Scanpix)

Én ting synes at stå rimeligt klart efter gårsdagens store slutrunde-debat mellem de syv spidskandidater fra Forbundsdagens syv partier: Tyskerne skal forberede sig på Angela Merkel som kansler lidt endnu, selvom hun ikke genopstiller ved valget på søndag.

De tyske regeringsforhandlinger har det nemlig med at trække ud, og efter uenighederne og positioneringerne i aftenens tv-debat og ikke mindst de tætte meningsmålinger ser den tradition ikke ud til at stå for fald.

Selvom vælgerne først skal sætte deres krydser, før der kan forhandles om en ny regering, har partierne taget hul på koalitionsspillet.

Særligt to regeringskonstellationer fyldte i tv-debatten:

Trafiklys-regeringen og Jamaica-regeringen. De anses hver især for de mest sandsynlige flertal for henholdvis den socialdemokratiske kanslerkandidat, Olaf Scholz, og den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet.

Både Trafiklys-regeringen og Jamaica-regeringen består af tre partier, og to mindre partier går igen i dem begge: Miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP. Derfor bliver de to partier med stor sandsynlighed helt centrale, når forhandlingerne starter på mandag.

Få overblikket over de to mulige "kansler-magere" her:

De Grønnes Annalena Baerbock

40-årige Annalena Baerbock er miljøpartiet De Grønnes første kanslerkandidat nogensinde. Men målingerne spår hende ikke store chancer for at ende i Kanzleramt efter valget. (Foto: SeanGallup © Ritzau Scanpix)

Med blot 15 procents opbakning i målingerne ser De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Baerbock, ud til at være dømt ude af kanslerkapløbet.

Til gengæld bliver De Grønne med stor sandsynlighed helt afgørende for, om kansleren kommer til at hedde Olaf Scholz eller Armin Laschet. De Grønne indgår nemlig i begge de to store partiers mest sandsynlige regeringsflertal.

Og på spørgsmålet om, hvilken regering Annalena Baerbock foretrækker, kiggede den 40-årige grønne politiker både mod Scholz og Laschet og svarede:

- Demokrater skal altid tale med hinanden.

Men selvom Annalena Baerbock fastholder, at hun er klar til at forhandle med alle, var den politiske flirt mellem hende og Olaf Scholz så tydelig i søndagens tv-debat mellem kanslerkandidaterne, at kommentatorerne spekulerede i, om de to mon allerede har indledt forhandlinger.

Olaf Scholz har heller ikke lagt skjul på, at han foretrækker en regering med De Grønne.

De to er også enige om en række emner som en højere mindsteløn, flere sociale boliger og bedre sociale ydelser.

Men det er som sagt ikke kun Olaf Scholz, hvis kanslerdrømme afhænger af Annalena Baerbock.

Lige nu ser Armin Laschets bedste mulighed for at blive kansler ud til at være den såkaldte Jamaica-regering. Den har navn efter farverne i det jamaicanske flag: De sorte kristendemokrater, de gule liberale i FDP og de grønne i - ja, De Grønne.

Selvom Annalena Baerbock ikke vil afvise forhandlinger med nogen demokratiske partier, lagde hun ikke skjul på sine store uenigheder med CDU/CSU - især på klimapolitikken, hvor hun anser dem for at være decideret fodslæbende.

Efter 16 år med Angela Merkel ved magten ser Annalena Baerbock derfor helst den kristendemokratiske union i oppositionen:

- Unionen står for en politik fra i går.

Den liberale Christian Lindner

Den 42-årige liberale politiker Christian Lindner har fået genrejst det liberale parti FDP, som efter fire år som juniorpartner i Merkels regering rød helt ud af Forbundsdagen ved valget i 2013. (Foto: Ronald Wittek © Ritzau Scanpix)

I de seneste dages slutspurt er den 42-årige liberale profil Christian Lindner begyndt at fylde mere og mere i valgkampen. Og han var også helt central i aftenens koalitionsspekulationer.

Det liberale parti, FPD, indgår nemlig i det, tyske medier lige nu betegner som den nok mest sandsynlige regeringskonstellation: Trafiklyset, der som sagt består af de røde socialdemokrater, De Grønne – og så det gule FDP.

Dele af det socialdemokratiske bagland rynker på næsen over den liberale politiker, der vil lette skatterne i toppen og skære i sociale ydelser. Og de liberale rynker omvendt på næsen af det socialdemokratiske valgløfte om at hæve mindstelønnen fra 9,6 til 12 euro i timen.

Men partierne har på delstatsniveau vist, at de kan samarbejde i regering. Og Christian Lindner vil da heller ikke udelukke en trafiklys-regering, selvom det ikke er hans foretrukne.

Han ser en "større fællesmængde" mellem partierne i en mulig Jamaica-regering med Armin Laschet som kansler, sagde han under aftenens debat.

Som borgerlige partier har FDP og CDU/CSU en større politisk fællesmængde - ikke mindst på den økonomiske politik. Men Armin Laschet og Christian Lindner får brug for De Grønne for at kunne danne et Jamaica-flertal.

De tre partier forsøgte at danne en koalition efter valget i 2017, men forhandlingerne brød sammen, da Christian Lindner trak sig med sit famøse exit-citat:

- Det er bedre ikke at regere end at regere dårligt.

Christian Lindner ville under tv-debatten ikke give nogen forsikringer om, hvem han vil forhandle med først på den anden side af valget.

Han svarede, at han ikke har tillid til, at Armin Laschet kan begrænse De Grønnes indflydelse i en Jamaica-regering – og han frygter, at Olaf Scholz ikke vil kunne holde den socialdemokratiske venstrefløj i kort snor i en Trafiklys-regering.

Og dér har du forklaringen på, at de tyske regeringsforhandlinger har det med at trække ud.

Facebook
Twitter