Socialdemokraten Scholz ser ud til at tage ét skridt nærmere kanslerposten

Socialdemokrater, liberale og De Grønne taler om en Trafiklys-regering.

Socialdemokraten Olaf Scholz ønsker at danne en såkaldt Trafiklys-regering bestående af røde socialdemokrater, gule liberale og De Grønne. (Foto: Grafik: Nathalie Nystad)

Ti dage efter tyskerne gik til valg, er miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP nu klar til at tale målrettet med socialdemokraterne om en trepartiregering, der vil gøre socialdemokraten Olaf Scholz til kansler.

De tre partier mødes for første gang alle tre sammen i morgen.

Dermed er de klar til at gå fra såkaldte for-sonderinger med flere forskellige partier til mere målrettede sonderinger for at undersøge muligheden for at danne en Trafiklys-regering bestående af de røde socialdemokrater i SPD, de gule liberale i FDP og De Grønne.

- Det er der, vi ser de største mulige overlap i forhold til politisk indhold, fortalte De Grønnes ene formand Annalena Baerbock her til formiddag på et pressemøde.

Kort tid efter kvitterede FDP-lederen Christian Lindner:

- Ud fra den fælles overbevisning om, at dette land skal fornyes, er der på trods af vores uenigheder opstået en fælles interesse, sagde han på et pressemøde.

De Grønne og FDP kan tilsammen afgøre, om Tysklands næste kansler bliver Olaf Scholz eller den kristenkonservative Armin Laschet.

De to små kansler-mager-partier har brugt tiden efter valget til at holde møder alene sammen, før de på kryds og tværs har mødtes med de to kanslerkandidater.

På mange punkter er grønne og liberale meget uenige, men efter deres fælles møder har de lært, at hvis de stræber efter at nå til en fælles forståelse, "kan der dannes en slags fremskridtsvenligt centrum", betonede Christian Lindner på pressemødet.

Ingen parallelle samtaler med Armin Laschet

Beslutningen om kun at sondere videre med SPD og Olaf Scholz er ikke en fuldstændig afvisning af de kristenkonservative søsterpartier CDU/CSU og kanslerkandidat Armin Laschet, understreger både de liberale og de grønne.

Men De Grønne har konstateret, at der er større uenigheder med de konservative, fortæller De Grønnes anden formand Robert Habeck.

- De har bevæget sig i forhold til klimabeskyttelse, men der er stadig store uenigheder i spørgsmål om socialpolitisk og europæisk integration, siger han på pressemødet.

I valgkampen pegede FDP på Armin Laschet som deres kansler-favorit. Og der er da også stadig "det største overlap" politisk med CDU/CSU, siger Christian Lindner. Alligevel vil han nu - i første omgang - udelukkende snakke videre med SPD og De Grønne.

Med hensyn til fortsatte mulige sonderinger med CDU/CSU slog Christian Lindner på pressemødet fast:

- Der er ingen parallelle samtaler.

Armin Laschet: Vi er klar til yderligere samtaler

Efter Armin Laschet førte CDU/CSU til unionens værste valgresultat nogensinde, er den interne kritik af ham eksploderet. Flere partifæller opfordrer ham direkte til at trække sig. Og kritikken er kun taget til efter dagens melding fra de grønne og de liberale.

Økonominister Peter Altmaier mener, at CDU/CSU nu er hensat til en rolle som tilskuere i regeringsforhandlingerne.

- Trafiklys-toget har netop forladt stationen, skriver han på Twitter, hvor han videre skriver:

- Vi skal nu lave vores lektier og vise, at vi har lært lektionen af den 26. september (valgdagen, red.)

Fødevare- og landbrugsminister Julia Klöckner opfordrer til at gentænke både opstilling og indhold i partiet.

- Efter 16 års regeringsførelse står vi over for et vendepunkt. Svært som det ser ud nu, må vi se situationen som en mulighed. Vi må finde en ny dynamik i vores parti, siger hun til avisen Welt.

Armin Laschet selv udtaler, at han respekterer partiernes valg om ikke at ville snakke videre med ham lige nu.

Men han holder fast i muligheden for en Jamaica-regering bestående af de tre partier, hvis farver danner det jamaicanske flag: De sorte konservative, de gule liberale og de grønne.

- Vi har signaleret, at vi også er klar til yderligere samtaler, siger Armin Laschet ifølge Welt på et kort pressemøde.

Regering før jul?

Efter valget for fire år siden tog det Angela Merkel knap et halvt år at få dannet en regering. Det er der ikke tid til at gentage denne gang, understreger Annalena Baerbock.

- Vi har ikke råd til en lang snak, og det er alle partier ansvarlige for, siger hun.

Olaf Scholz har gentagne gange sagt, at hans mål er at kunne præsentere en Trafiklys-regering før jul, så Angela Merkel ikke skal holde sin 17. nytårstale som kansler.

Første skridt bliver mødet i morgen, hvor socialdemokrater, liberale og grønne for første gang vil sætte sig om forhandlingsbordet sammen.

Nu handler det om at "omsætte valgresultatet til politisk handling", understreger De Grønnes Robert Habeck - i stedet for at fortsætte med det "kunstige pokerspil" partierne imellem.

Artiklen er opdateret kl. 13.40 med reaktionerne fra CDU/CSU.

Facebook
Twitter