Splittelse dagen efter kanonvalg: AfD-leder vil ikke være i gruppe med eget parti

Det højrenationale parti AfD er stormet ind i den tyske forbundsdag. Men splittelsen i partiets top varer ved uanset succesen.

Lederen af Alternative für Deutschland (AfD) Frauke Petry har chokeret sine partikolleger ved at sige, at hun ikke vil sidde i fraktion med dem i parlamentet.

- Jeg har efter nøje overvejelser besluttet, at jeg ikke vil sidde sammen med AfD’s parlamentariske gruppe, sagde Frauke Petry ved et pressemøde i dag, hvor partiets spidskandidater, Alice Weidel og Alexander Gauland også var til stede.

Frauke Petry, der deler formandsskabet af AfD med Jörg Meuthen, rejste sig op og forlod pressemødet, efter hun havde offentliggjort sin beslutning.

Det EU- og indvandringskritiske parti blev tredjestørst ved gårsdagens valg.

Overraskede partifæller

Jörg Meuthen siger, at han “ikke havde nogen viden” om Petrys beslutning.

AfD-talsmand Christian Lüth kan også ses gøre store øjne til pressemødet, da Petry siger, at hun ikke vil sidde sammen med kollegerne.

Mediet Deutsche Welle citerer Petry for, at årsagen er uenigheder internt i partiet, og at AfD ikke kan tilbyde andet end at sidde i opposition.

- Vi skal være åbne om, at der konflikt om politikken i AfD, vi skal ikke lade som om, at det ikke er tilfældet, siger Petry, der mener partiet er blevet ”anarkistisk” i ugerne op til valget.

Petry gav samtidig udtryk for, at hun ikke mener, at partiet for nuværende fører en politik, som giver vælgerne et realistisk alternativ. Og dermed sætter partiet uden for indflydelse, lyder hendes forklaring på beslutningen.

Petry har løbende kritiseret spidskandidaten Alexander Gaulands udtalelser. Blandt andet efter han i valgkampen sagde, at tyskerne skulle være stolte af tyske soldater, der deltog i Første og Anden Verdenskrig. Hun mente udtalelserne var ukonstruktive og skubbede vælgere væk fra partiet.

Kollisionskurs

AfD fik 12,6 procent af stemmer og er for første gang valgt ind i Tysklands nationale parlament forbundsdagen.

Petry har været på kollisionskurs med resten af partiets ledelse i flere måneder. Det kulminerede i foråret, hvor Frauke Petry offentliggjorde sin beslutning om ikke at stille op som partiets spidskandidat, selvom hun var partiets leder og mest kendte ansigt.

Hun traf beslutningen, da det stod klart, at der ikke var opbakning til hendes ønske om at trække partiet mod midten.

Protestparti

AfD blev grundlagt i 2013 på baggrund af utilfredshed med eurosamarbejdet i EU. Flere tyske medier kalder af denne grund AfD for protestpartiet.

Skepsissen over for den europæiske fællesvaluta er der stadig, men i dag er AfD primært kendt for sin indvandringskritiske linje.

Mængden af asylansøgere, som kom til Tyskland i 2015, gav partiet et rygstød, da partiet har været særdeles kritisk af kansler Angela Merkels håndtering, og emnet har været et vigtigt tema hos mange tyskere.

Facebook
Twitter