Tre tyske vælgere med bånd til Danmark fortæller, hvad de drømmer om

Hvilke håb og drømme har de tyske vælgere for fremtiden, nu hvor Merkel takker af?

Dørene er slået op til de mere end 60.000 tyske valgsteder. Tyskerne kan stemme frem til klokken 18.00 i aften. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Ritzau Scanpix)

Tyskerne er i fuld gang med at stemme. Efter 16 år med Merkel i spidsen skal tyskerne nemlig vælge, hvem der skal regere landet de kommende år.

Nogle tyskere ser det som en mulighed for forandring, mens andre håber, at livet i Tyskland ikke ændrer sig for meget, selvom der kommer en ny kansler bag roret.

Her kan du møde tre tyskere, der tidligere har boet i Danmark, men som i dag skal til stemmeurnen i Tyskland.

I aften kan du lære de tre endnu bedre at kende, når DR1 sender ’Valg i Tyskland’ og blandt andet mødes med Priska, Christian og Anne.

Priska:' Jeg bryder mig ikke om Armin Laschet'

(© (Privat foto))

60-årige Priska vil egentlig gerne stemme på CDU, men Armin Laschet, der står i spidsen for partiet, er ikke hendes kop te.

Hvem stemmer du på og hvorfor?

- Der er ikke et parti, som jeg er helt enig med, derfor bliver mit valg taktisk. Jeg tror, at SPD med Scholz i spidsen kommer til at få flest stemmer.

- Spørgsmålet er, hvem de skal samarbejde og gå i regering med, og der vil jeg gerne trække dem lidt i den anden retning. Derfor stemmer jeg på enten CDU eller FDP.

Hvem håber du, bliver ny kansler?

- Jeg synes egentlig, at Olaf Scholz er ret imponerende. Jeg bryder mig ikke om Armin Laschet, må jeg indrømme. Han er ministerpræsident her i Nordrhein-Westfalen, og jeg synes ikke, at han har gjort et godt indtryk.

- Han har efter min mening ikke det rette format, og han vil ikke være god til jobbet som kansler. Det viste han blandt andet, da han stod og grinte til pressemødet om oversvømmelserne. Jeg synes også, at han har været for tøvende i sin coronahåndtering.

Hvilket politisk emne har været mest afgørende for din stemme?

- Sundhedsområdet er vigtigt for mig, da jeg selv er praktiserende læge. Det er også en årsag til, at jeg nok ikke stemmer på SPD, da de gerne vil have en borgerforsikring frem for det system vi har i dag, hvor der både er en offentlig og en privat forsikring.

- Uden de private forsikringer, kan jeg ikke drive min virksomhed. Det er de private forsikringer, der giver min lægepraksis de største betalinger, og uden dem må jeg lukke.

Hvilke forandringer håber du, at der sker i Tyskland på den anden side af valget?

- Jeg vil helst ikke have de store forandringer. Kun i forhold til klima og miljø, hvor jeg håber, at der sker nogle forbedringer. Jeg tvivler dog på, om der er nok penge til, at det bliver prioriteret.

Christian: ' Jeg ønsker forandring i Tyskland under en stærk ledelse '

(© (Privat foto))

Christian håber, at Socialdemokratiet og De Grønne vil gå sammen efter valget.

Hvem stemmer du på og hvorfor?

- Jeg stemmer på SPD, fordi jeg ønsker forandring i Tyskland under en stærk ledelse.

- Socialdemokraternes ønskepartner i en koalition er De Grønne, som har et stort engagement i klimaspørgsmålet, men samtidig har SPD regeringserfaring og står for en social men bæredygtig økonomi.

Hvem håber du, bliver ny kansler?

- Jeg ønsker, at Olaf Scholz bliver kansler. Han har som borgmester i Hamborg bevist, at en rød/grøn politik fungerer godt.

- Det, han mangler i karisma, kompenserer han for med gennemtænkte løsninger og viljestyrke. Han er nok ikke helt min favoritkandidat, men han kan lede en ny regering.

Hvilket politisk emne har været mest afgørende for din stemme?

- Klima er et vigtigt emne for mig som far til en datter på 14 år.

- Også digitaliseringen er der blevet talt meget om de sidste år, men der næsten intet sket. Vi kan sammenligne os med lande som Albanien. Man tænker til tider, at fremtiden er noget, der er sket udenom Tyskland – især når man som jeg, har haft mulighed for at sammenligne Tyskland med Danmark.

Hvilke forandringer håber du, at der sker i Tyskland på den anden side af valget?

- Det koster at investere i fremtiden, men det koster meget mere, hvis vi ikke gør det.

- SPD vil øge skatterne for dem, der har mest og vil skabe et mere retfærdig samfund, og derudover vil de forhåbentlig lave de nødvendige investeringer for fremtiden.

- Jeg håber, at SPD kan gå sammen med De Grønne. På den måde har De Grønne mulighed for at være med til at bestemme kursen, og give den en klimapolitisk retning.

Anne: ' Vi har brug for politikere, der tør at gå nye veje '

(Foto: (Privat foto))

Anne fra München mener, at Tyskland skal gøre meget mere for klimaet.

Hvem stemmer du på og hvorfor?

- Jeg stemmer på De Grønne, fordi de vil gøre mere for klimaet og for at den sociale ulighed bliver mindre.

- Derudover synes jeg, at det er det parti, der lytter til de unge og tænker på fremtiden.

Hvem håber du, bliver ny kansler?

Jeg håber, at det bliver Annalena Baerbock, for jeg mener, at vi har brug for politikere, der tør at gå nye veje.

- Jeg mener ikke, at vi bare kan fortsætte som hidtil og bilde os selv ind, at alt er fint nok.

Hvilket politisk emne har været mest afgørende for din stemme?

- Klima er uden tvivl det vigtigste for mig. Jeg mener, at der skal gøres meget mere på alle fronter.

- Vi bliver nødt til at stoppe med at skyde skylden på andre lande eller komme med undskyldninger. Videnskaben siger, at der skal handles nu, så det burde politikerne virkelig gøre.

Hvilke forandringer håber du, at der sker i Tyskland på den anden side af valget?

- Jeg håber på forandring, og at vi kommer væk fra CSU/CDUs kurs, der hedder, at stabilitet er godt, og at alt bare skal blive som det er.

- Jeg håber, at en ny regering vil handle på klima og social ulighed. Derudover håber jeg, at Tyskland vil tage ansvar internationalt, eksempelvis når det kommer til våbeneksport.

Facebook
Twitter