Tysk valgsommer: Evigt solskin i et pletfrit land

ANALYSE Tyskland og landets kansler har haft bragende godt vejr - i hvert fald i overført betydning.

En tysker nyder solen i Berlin. (Foto: ANDREAS RENTZ © 2007 Getty Images)

Jeg ved, at den danske sommer har været elendig, men lad os alligevel prøve det her tankeeksperiment:

Det er varmt. Rigtigt varmt. Du sidder på terrassen i din nydelige baghave med den sirligt trimmede græsplæne omkranset af en korrekt klippet hæk. Solen skinner fra en skyfri himmel, og har gjort det, så længe du kan huske. Det sort-rød-gyldne flag hænger slapt ned ad flagstangen, der rører sig ikke en vind.

Sådan er Tyskland i valgsommeren 2017.

Alt er godt. Økonomien buldrer derudaf, der er plus på kontoen, beskæftigelsen er den højeste i årtier.

Altså ikke vejrmæssigt, vi har haft en næsten lige så våd sommer som jer derhjemme. Vi taler i overført betydning, det ovenstående er en metafor. Bliv hos mig, OK?

Alt er godt. Økonomien buldrer derudaf, der er plus på kontoen, beskæftigelsen er den højeste i årtier. Selv den evigt kværulerende nabo får næsten et smil på læberne.

Solen skinner.

Hinsides hækken

Det er kun, når vi tænder tv’et om aftenen og ser hinsides hækken, at vi ser en verden af lave. Vi ser magthavere med skum for munden og fingeren sitrende over den røde atomvåbenknap. Vi rynker panden over en russisk hackerzar og en kolerisk sultan i Ankara. Vi skutter os (måske mere end andre), når vi ser nazister marchere i frihedens og demokratiets højborg, USA. Af alle steder.

Hvor er det godt at bo i et land, hvor der er styr på sagerne. Hvor tingene fungerer. Takket være flid, nøjsomhed, disciplin og præcision. Det kan godt være, danskere og nordmænd er de lykkeligste. Men Tyskland er faktisk verdens bedste land. Det tyske pas er verdens mest værdifulde, siger de, der ved besked. Tyskerne laver de bedste biler. Det går faktisk ikke så skidt endda. Slet ikke.

Mutti er ikke som de flyvske politikere hinsides hækken. Det alene giver en dejlig følelse af tryghed.

Solen skinner. Ingen sky på himlen.

Merkel er Merkel er Merkel

Takket være Angela Merkel.

Ja, jo, flygtningekrisen. Måske ikke så super håndteret. Masseovergreb i Köln og terrorangreb i Berlin, siger du? G20-optøjer i Hamborg og kartelskandale i bilindustriens hellige haller? Jo, selvfølgelig. Men solen skinner, og det er så varmt, at du næsten ikke orker at røre dig – endsige række ud efter din kølige Berliner Pilsner eller din Aperol Spritz.

Jovist, Merkel er ikke uden fejl. Men der har været temmelig godt vejr i de 12 år, hun har været tyskernes morlille. Mutti er ikke som de flyvske politikere hinsides hækken. Det alene giver en dejlig følelse af tryghed. Merkel er Merkel er Merkel. Takket være Trump kaldes hun nu tilmed "den fri verdens sande leder." Det må man godt være lidt stolt over som tysker.

Og tror du virkelig, at ham socialdemokraten, Martin Schulz, kunne gøre det bedre, hvis han blev kansler? Hans kæphest - større social retfærdighed – vedrører ikke os, nej, vi klarer os skam fint. Hans øvrige program lyder som en kopi af Merkels. Og man ved, hvad man har, ikke hvad man får. Så hvorfor Schulz?

Solen skinner. Luften flimrer. Fanen hænger slapt ned.

Schulz sveder

Schulz sveder og sveder, mens han fortsat okser land og rige rundt for at score stemmer, så han kan hale ind på Merkel. Hun synes derimod at slappe af i en liggestol, med en kulørt solskærm i panden – i skyggen foran sit kanslerkontor i Berlin. Metaforisk, forstås.

Vi gider ikke rigtig at snakke om en valgkamp, der synes vundet på forhånd.

Men faktisk er det lidt for varmt, og vi gider ikke rigtig at snakke om en valgkamp, der synes vundet på forhånd. Så hellere om tennisstjernen Boris Beckers pengeproblemer eller kendisudgaven af tv-programmet Big Brother, der lige er startet. Og ræk mig lige min Aperol Spritz, tak. Nå, skål. Så sidder vi altså sammen her i verdens bedste land. Det går jo rigtig godt.

Solen skinner. Det er faktisk rigtig, rigtig varmt, og man bliver lidt ør i hovedet.

Der er nogle sure eksperter, der siger, at det slet ikke går så godt endda. At vi ikke burde sidde her og fede den. At stolen under os er ved at falde fra hinanden, så at sige. At hækken er fuld af huller. At naboen samler flasker for at få det hele til at nå sammen. Noget med manglende investeringer i infrastruktur. Noget med advarsler om nye flygtninge- og migrantstrømme. Noget med skjult fattigdom.

Nu er luften faktisk så trykkende, at man får lidt hovedpine. Mon der er et uvejr på vej? Jeg tror sgu, vi går indenfor.

Skal du have en pils mere?