Tyske aviser: Valg varsler en ny politisk tid

Det er overfortolkning at tale om et opbrud i tysk politik, skriver tysk avis om udfaldet af søndagens valg.

Kun et enkelt lyspunkt: Om tre måneder er det juleaften, skriver avisen Süddeutsche Zeitung om resultatet ved det tyske valg. (Foto: Carsten Koall © Scanpix)

- For SPD og frem for alt CDU er der søndag aften kun en god nyhed. Kun et enkelt lyspunkt: Om tre måneder er det juleaften.

Det skriver avisen Süddeutsche Zeitung i en kommentar til søndagens valg i Tyskland.

Også CSU fra Bayern, søsterparti til kansler Angela Merkels CDU, havde et dårligt valg.

- Partiet blev slået. Partiet mistede sin stolthed, mener avisen.

Lederen af de tyske socialdemokrater, Martin Schulz, meddelte efter valgnederlaget, at SPD forlader regeringssamarbejdet med Merkel.

- Martin Schulz har ikke formået at stoppe den nedadgående spiral for SPD, konstaterer avisen.

Til gengæld har han truffet en rigtig beslutning om at gå i opposition.

- Det er afgørende for at overleve, skriver avisen om SPD's nye rolle.

Slut med konsensuspræget efterkrigsrepublik

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) fremhæver, at Merkel fik et dårligere valg, end meningsmålinger for bare fire uger siden indikerede.

Om Martin Schulz skriver FAZ, at han "ikke formåede at veksle" utilfredshed med Merkel blandt visse vælgere til SPD's fordel.

Rheinische Post sætter udfaldet af valget i historisk perspektiv.

- 24. september 2017 markerer den foreløbige slutdato for en godt tempereret, konsensuspræget efterkrigsrepublik. Landet trækker mod højre, lyder det med henvisning til valgets sejrherre, Alternative für Deutschland (AfD).

- Med en overvældende støj og flere end 80 mandater rykker et parti ind i Forbundsdagen, som har slået sig op på at gå imod det etablerede system og tiltrukket modstandere af fremmede, skriver avisen.

Lederskribenten fremhæver også nogle særdeles kontroversielle udtalelser fra AfD om nazisternes Holocaust og konkluderer om partiets indtog i Forbundsdagen:

- Sørgeligt.

Zeit: Tyskland stadig stabiliteten selv

Et andet medie, T-online.de, mener, at mange vælgere har fået mere end nok af den såkaldte Store Koalition (GroKo, red.) med CDU/CSU og SPD.

- De ønsker en anden politik, og de ønsker det nu. Om det er flygtningekrise, uddannelseskaos, social splittelse eller stagnerende digitalisering: Svarene fra GroKo er ikke længere gode nok for borgerne.

Zeit mener, at det er en overfortolkning at tale om et opbrud i tysk politik.

- Et skifte ser anderledes ud, skriver avisen og sammenligner med de seneste valg i USA, Frankrig, Polen og Storbritannien.

Her var valgkampene ifølge Zeit "præget af hårde ideologiske konflikter og endte flere steder med en udskiftning af den politiske elite".

- Sammenlignet med det er Tyskland stabiliteten selv, skriver Zeit.

/ritzau/

Facebook
Twitter