Tyske socialdemokrater fik flest stemmer - nu begynder skakspillet om kanslerposten

Socialdemokraterne bliver størst, mens CDU/CSU har fået det dårligste valgresultat nogensinde. Nu kæmper begge for at blive kansler.

Socialdemokraten Olaf Scholz fejrer, at hans parti fik flest stemmer. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)

De tyske socialdemokrater i SPD med Olaf Scholz i spidsen bliver Tysklands største parti.

Det viser det officielle foreløbige valgresultat her til morgen ifølge det tyske nyhedsbureau DPA.

Efter en hæsblæsende tæt valgaften i går, hvor intet endnu var sikkert, da valgfesterne sluttede, er det første officielle tyske valgresultat tikket ind her til morgen.

Og de viser, at SPD får 25,7 procent af stemmerne foran de konservative i CDU/CSU, som ender med 24,1 procent.

Dårligste resultat nogensinde

Mens SPD er gået 5,2 procentpoint frem i forhold til det seneste tyske valg i 2017, er det valgresultatet det dårligste for CDU/CSU nogensinde. Partiet taber 8,8 procentpoint i forhold til valget i 2017.

Men selvom SPD står til at blive det største parti i Tyskland, er det dog stadig uafklaret, hvem der ender som landets næste kansler.

"Kanzler-krimi" på forsiden af Bild. Det behøver vist ingen dansk oversættelse. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)

Da Armin Laschet fra CDU/CSU og Olaf Scholz fra SPD gik på talerstolen til hver deres valgfest søndag aften ved 19-tiden, sagde de begge, at de vil gå efter at danne en regering - og hver især forsøge at blive kansler.

De afgørende mandater ligger umiddelbart hos miljøpartiet De Grønne, der i det forløbelige valgresultat står til at få 14,8 procent af stemmer og hos de liberale fra FDP, der står til at få 11,5 procent af stemmerne.

Nu begynder skakspillet

I og med at CDU/CSU og SPD har fået næsten lige mange stemmer, betyder det, at begge lejre kan skaffe et flertal med hjælp fra FDP og De Grønne, så hvem bliver Tysklands næste kansler?

Det er svært at svare på.

- Det virker uhyggeligt kompliceret, siger Michael Reiter, der er DR's korrespondent i Tyskland, som sammenligner processen med "at skulle lægge et 3D-puslespil".

Armin Laschet fra CDU fik nok ikke det valg, han drømte om. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Ritzau Scanpix)

- Vi står i den ekstraordinære situation, at CDU/CSU og SDP har fået næsten lige mange stemmer og begge er i stand til at danne flertal. Fælles for dem er, at de vil danne regering med De Grønne og FDP, så nu starter de parallelle sonderinger, hvor begge bejler til de her to mindre partier hver især i håbet om, at de vil gøre enten Olaf Scholz eller Armin Laschet til kansler, siger Michael Reiter.

Normalvis er det partiet, som har fået flest stemmer ved valget, der vinder serveretten og dermed kommer til at indlede forhandlingerne. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet denne gang, lyder det fra Michael Reiter.

- Det er ikke en lovfæstet regel, og det er åbenlyst, at der kommer til at foregå parallelle forhandlinger og sonderinger, og kristendemokraterne har været meget åbne omkring, at de ikke vil fastholde den tradition.

Der kan godt gå lang tid, før en regering bliver dannet, vurderer korrespondenten.

- Det kan komme til at tage lang tid, for de liberale FDP og De Grønne ligger ret langt fra hinanden på nogle politikpunkter, og fordi de hver især skal forhandle med kristendemokraterne og socialdemokraterne, kan det tage måneder det her.

- De to partier vil nu tale om, hvor de kan blive enige, og så vil de formentlig gå til SPD og CDU/CSU og sige, at det her er vores pris, og den af Olaf Scholz og Armin Laschet, der er villige til at betale den pris, peger vi på som Tysklands næste kansler.

Efter forbundsvalget i september 2017 blev der først dannet regering i marts året efter.

AFD fik over 10 procent

Højrefløjspartiet AFD får ifølge det officielle foreløbige valgresultat 10,3 procent af stemmerne, mens venstrefløjspartiet Die Linke må nøjes med 4,9 procent af stemmerne.

Det betyder, at partiet ikke lader til at komme over den tyske spærregrænse på fem procent.

Men partiet kommer formentlig til at være repræsenteret i Forbundsdagen alligevel. Det skyldes, at der også vælges kandidater direkte til Forbundsdagen gennem det særlige tyske valgsystem, hvor alle har to stemmer.

Der ligger et helt spritnyt afsnit af vores tysklandspodcast klar til dig. Stjerner og striber ta'r til Tyskland. Du finder den i appen DR Lyd.

Facebook
Twitter