Tysklands gamle partier lover indvandrerkritikere kamp i parlamentet

Det tredjestørste parti AfD møder allerede modstand fra flere af de etablerede partier.

Her kan du på 100 sekunder blive klogere på det tyske valg.

Alternative für Deutschland mod resten.

Det er nogenlunde det billede, man får, når man skimmer de politiske reaktioner på det indvandrerkritiske AfD's store fremgang ved det tyske valg i dag.

Det højrenationale parti er med over 13 procent af stemmerne rykket ind i Forbundsdagen, og det huer ikke de etablerede partier, der har brugt valgaftenen til at lægge afstand til AfD og love dem modstand i parlamentet.

De andre partier har tilladt, at der nu findes et parti til højre for midten. Vi er den tydeligste modpol til AfD.

Christian Lindner, formand for FDP

- AfD skal vide: Die Linke vil de kommende år være jeres hårdeste modstander, skrev venstrepartiet Die Linke i et tweet tidligere på aftenen, og nogenlunde samme budskab fik det højrenationale parti fra det liberale parti FDP.

- De andre partier har tilladt, at der nu findes et parti til højre for midten. Vi er den tydeligste modpol til AfD. Vi ser deres tanker om afskærmning og had som en opfordring til kamp, lød det fra partiets formand, Christian Lindner.

Kansler Angela Merkel var mere afdæmpet i sin kritik og nøjedes med at kalde AfD-successen for "en stor opgave", da hun holdt sin sejrstale til CDU's valgfest i Berlin, hvor hun samtidig erklærede, at hun ville vinde de vælgere, som havde stemt på AfD, tilbage.

De Grønne, der er en mulig koalitionspartner for Angela Merkel, tog også afstand fra AfD. Til tv-stationen ARD sagde gruppeformand Jürgen Trittin, at de gerne ville drøfte regeringssamarbejde med partier, der er klar til at afvise højrenationalisme.

Valgets store taber, den socialdemokratiske formand, Martin Schulz, melder sig også i koret af kritikere af AfD.

- Jeg er bestyrtet over, at AfD har fået så stor tilslutning. AfD er et parti, der har en syndebuk for alt, men ingen løsninger.

Omvendt har Alternative für Deutschland ikke selv holdt sig tilbage.

Under sin tale til valgfesten erklærede AfD's spidskandidat Alexander Gauland, at de i parlamentet vil "jage Frau Merkel."