Tysklands unge vælgere elsker Merkel

Tysklands unge vælgere ved valget i september har kun kendt én kansler - Angela Merkel.

Lidt over tre millioner unge vælgere har for første gang mulighed for at sætte deres kryds ved forbundsdagsvalget i Tyskland 24. september.

Ifølge meningsmålingerne ville 57 procent af dem stemme på Angela Merkel, hvis de kunne stemme på hende direkte.

Dermed er Angela Merkel den klart mest populære politiker hos Tysklands unge og meget mere populær end den socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schultz.

"Generation Merkel"

- Det, de unge vælgere fortæller mig, er, at de er vokset op som "Generation Merkel" eller "Generation Raute" - det vil sige den karakteristiske rombe-lignende figur, som Angela Merkel er kendt for at danne med sine hænder, når hun holder tommel- og pegefingrene sammen, siger DR's Tysklands-korrespondent Michael Reiter.

- Det, der kendetegner de unge, er, at de er vokset op med Angela Merkel - at de i deres bevidste liv kun har haft hende som kansler. Og det skaber en ret stærk orientering mod hende, siger Michael Reiter.

Forleden lod Angela Merkel sig interviewe at Tysklands største Youtube-stjerner. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

"Nationens Mor"

Ligesom Helmut Kohl, der var kansler i 16 år og blev set som en alfaderlig skikkelse af mange, virker det som om, Angela Merkel bliver set som en "Mutti" - en "Nationens Mor" - en der altid har været der og passet på tyskerne, lyder det fra Michael Reiter.

- De unge siger rimeligt samstemmende, at i en tid, hvor verden er af lave og bliver vendt på hovedet, er Merkel for de unge en konstant skikkelse og én, der står for ro, siger han.

- Det er lidt den omvendte verden. For de unge plejer jo ellers at være for opbrud og forandring og gøre oprør mod far og mor - også politisk. Men her ser vi, at der aftegner sig en ny vælgerskare, et nyt Tyskland, som ikke ser sig selv som småborgerligt, selv om de traditionelt ville have stemt på venstrefløjen, siger Michael Reiter.

Medmenneskelig side

Ifølge Michael Reiter kan de unge vælgere især identificere sig med Merkels pålidelighed. Man ved, hvor man har hende, og at hun står fast på sine principper. Og for de kvindelige vælgere mærker man tydeligt, at det også spiller en rolle, at hun er en kvinde, som har været ved magten i mange år, siger han.

Generation Merkel identificerer kansleren med den karakteristiske måde, hun normalt holder sine hænder. (Foto: FOCKE STRANGMANN © Scanpix)

Angela Merkel har fået stor kritik for, at hun i 2015 åbnede døren for flere end 800.000 flygtninge. Men det ser den unge generation helt omvendt på, siger Michael Reiter:

- Netop i flygtningekrisen viste hun sig fra en medmenneskelig side og satte rationalitet og partipolitik til side og handlede ud fra sin humanistiske overbevisning. Og det er åbenbart noget, som er faldet i god jord hos mange unge vælgere, siger han.

I orden at kippe med det tyske flag

Ifølge Michael Reiter ser de unge tyskere nok sig selv som europæere, men endnu mere som som borgere i en globaliseret verden - som indbyggere i en global landsby i kraft af den teknologi, de bruger. På den måde minder de unge tyskere meget om unge danskere.

- Jeg har et klart indtryk af, at de unge tyskere har et mere naturligt forhold til deres egen nationale identitet og til deres eget land, end de tidligere generationer har haft, siger han.

- Efter krigen har tyskerne haft et meget problematisk forhold til patriotisme, og det har været forbundet med noget suspekt at kippe med det tyske flag. Sådan har de unge tyskere det slet ikke længere i samme omfang. Nu er det helt i orden at være tilfreds og også en lille smule stolt af at være tysker, siger Michael Reiter.