Valgaftenens prognoser viser dødt løb mellem Tysklands store partier

Det står ekstremt tæt ved det tyske valg, viser prognoserne fra tv-stationen ZDF.

Det er endnu uvist, om det er kristendemokraterne med Armin Laschet (tv.) i spidsen eller socialdemokraterne med Olaf Scholz (th.), der har fået flest stemmer ved det tyske valg i dag. (Foto: Thilo Schmuelgen © Ritzau Scanpix)

Der er stort set dødt løb mellem Tysklands socialdemokrater og konservative kristendemokrater, efter at valgstederne lukkede her til aften.

Ifølge tv-stationen ZDF står Tysklands socialdemokrater med spidskandidat Olaf Scholz i spidsen til at få flest stemmer, men med de konservative kristendemokrater lige i hælene.

Ifølge den seneste ZDF-prognose, som nu også bygger på optalte stemmer, har 26 procent af de tyske vælgere stemt på Tysklands socialdemokrater, SPD, mens hovedudfordreren – de konservative kristendemokrater hos CDU/CSU - står til 24,5 procent af stemmerne.

Andre målinger peger dog på et endnu tættere løb, og derfor er det endnu for tidligt at sige, hvem der har vundet forbundsdagsvalget.

Der er nemlig tale om et øjebliksbillede, og resultatet kan komme til at ændre sig, i takt med at flere og flere stemmer bliver talt op. Brevstemmer indgik eksempelvis ikke i den første prognose fra ZDF, og omkring halvdelen af tyskerne har brevstemt ved dette valg.

Begge partier går efter magten

Selvom det endelige resultat ikke står klart, har både kristendemokraterne og socialdemokraterne her til aften sagt, at de hver især er klar til at danne en flertalsregering.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at danne en regering ledet af os, CDU/CSU, lød det fra den konservative kanslerkandidat, Armin Laschet, der godt kan se en forbundsregering med tre koalitionspartier for sig.

Men det vil den socialdemokratiske spidskandidat, Olaf Scholz, gøre alt for at forhindre.

- Det bliver helt sikert en lang valgaften, men det er også helt sikkert, at mange vælgere satte kryds ved SPD, fordi de vil have en ny regering - og fordi de vil have, at Olaf Scholz bliver kansler, sagde han fra talerstolen.

Ifølge ZDF-prognosen står miljøpartiet De Grønne, som også gik efter kanslerposten, til at få 13,9 procent af stemmerne, mens 11,7 procent af vælgerne har stemt på det liberale parti, FDP. Det højrenationalistiske parti Alternative für Deutschland står til at få 10,5 procent af stemmerne, mens venstrefløjspartiet Die Linke står til 5,0 procent, hvilket er spærregrænsen i Tyskland.

Men det kan også ændre sig, når stemmerne i de kommende timer bliver talt op.

- Der er fortsat fuldstændigt åbent løb, lyder det fra Michael Reiter, der er DR's Tyskland-korrespondent.

Og en valgaften uden en vinder er ikke noget, tyskerne er vant til.

- Dette er en fuldstændig usædvanlig valgaften, hvor vi ikke kan konkludere, hvem der bliver Tysklands kommende kansler, men at det i stedet er noget, der kan strække sig over uger og måneder, siger han.

Uforudsigeligt og nervepirrende valg

Prognoserne er blot det seneste kapitel i en valgkamp, der har været langt mere uforudsigelig og nervepirrende, end det har været tilfældet ved de seneste mange valg til den tyske forbundsdag.

Det var nemlig første gang siden 2005, at den nu afgående kansler, Angela Merkel, som kommer fra det kristendemokratiske CDU-parti, ikke var en af spidskandidaterne til kanslerposten. Derfor har der også været ekstra hård kamp om posten, som har været på kristendemokraternes hænder i de seneste 16 år.

Men uanset om det bliver de konservative eller socialdemokraterne, som ender med at få flest stemmer, så er det ikke givet på forhånd, at det også er dem, der får lov til at rykke ind i kanslerkontoret.

Det bliver nemlig ikke nogen nem opgave at danne en ny regering, og forhandlingerne med de potentielle regeringspartnere plejer ofte at være komplekse og langstrakte.

Efter det seneste forbundsdagsvalg for fire år siden tog det hele 171 dage, før den nye regeringskoalition var på plads, og undervejs var uenighederne mellem partierne så store, at der både var sammenbrud og overhængende fare for et nyvalg. Og tilbage i 1976 endte socialdemokraterne med at løbe med kanslerposten, selvom de havde fået væsentligt færre stemmer end kristendemokraterne. Det skyldtes, at de kunne danne et knebent flertal sammen med det liberale FDP-parti.

Og som resultatet ser ud lige nu, peger meget også på, at de kommende forhandlinger bliver komplekse. Især fordi begge spidskandidater nu har meddelt, at de er klar til at indlede regeringsforhandlinger.

Uanset hvad tegner valget til at blive en syngende vælgerlussing til Tysklands kristendemokrater, der ved det seneste valg fik sit hidtil dårligste valg med 32,9 procent af stemmerne. Til gengæld står socialdemokraterne til en vælgerfremgang. Ved valget i 2017 fik partiet 20,5 procent af stemmerne.

Ifølge Michael Reiter kommer valgresultatet under alle omstændigheder til at gøre rigtig ondt på CDU/CSU, som langt hen ad vejen har været det altdominerende parti i moderne tysk historie.

- Det er et gigantisk chok for de kristenkonservatives selvforståelse, vurderer DR's Tyskland-korrespondent

Facebook
Twitter