Vanvittigt tæt løb: I aften dyster de tre tyske kanslerkandidater i den første afgørende tv-debat

Tre store chok har ramt valgkampen og kan afgøre valget.

Annalena Baerbock, Olaf Scholz, Armin Laschet. (Foto: Clemens Bilan/Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix - Collage: DR Nyheder)

Om præcis fire uger skal tyskerne sætte deres kryds ved det tætteste og mest spændende tyske valg, siden Angela Merkel vandt kanslerposten for 16 år siden.

I aften mødes de tre kandidater, der kæmper om at efterfølge hende, i valgkampens første store tv-debat.

Kristendemokraten Armin Laschet er hårdt presset af katastrofale meningsmålinger og hård kritik fra partifæller. De Grønnes Annalena Baerbock har fuldstændig tabt forårets forbløffende flotte momentum. Socialdemokraten Olaf Scholz derimod møder til de flestes store overraskelse op til aftenens debat som tyskernes klare kanslerfavorit.

Valgkampen er blevet ramt af tre store eksterne chok, der både har sat dagsordenen og sat kandidaterne på prøve: Først corona, så sommerens voldsomme oversvømmelser og senest Talibans overtagelse af Afghanistan.

Det er de tre emner, DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, vil holde særligt øje med, når han tænder for tv-debatten i aften:

- Fælles for de tre eksterne chok er, at de har afdækket, at Tyskland ikke er det foregangsland og idealsamfund, som mange tyskere gik rundt og troede. De tre chok har blandet kortene på ny i valgkampen, så den pludselig har forvandlet sig til et vanvittigt tæt kapløb, siger han.

En fjerde og mindst lige så vigtig faktor bliver også afgørende: Kandidaternes karakter og tyskernes tro på, at de har formatet til at løfte arven efter Angela Merkel.

Men først de tre store chok - og vi begynder med det seneste:

1

Afghanistan udstiller regeringsbrøler

Det første tyske redningsfly, der fløj ud af Kabul lufthavn, havde kun syv passagerer med. Selvom mange hundrede tyskere og lokale ansatte siden er blevet reddet ud af landet, blev det halvtomme fly billedet på regeringens dårlige håndtering af hele krisen. (Foto: SPAIN MINISTRY OF DEFENSE © Ritzau Scanpix)

Det første tyske evakueringsfly, der fløj ud af Kabul lufthavn, havde kun syv passagerer med. Selvom der siden er blevet reddet hundredvis af tyskere og lokale ansatte ud af Afghanistan, blev det mere end halvtomme fly billedet på regeringens elendige krisestyring - eller som professor i international politik og sikkerhedspolitik Carlo Masala formulerede det:

- Det er det største clusterfuck i tysk udenrigs- og sikkerhedspolitik siden genforeningen.

Clusterfuck lader sig ikke umiddelbart oversætte til dansk, men betegner en katastrofalt forkert håndteret situation. Udenrigsminister Heiko Maas fra det socialdemokratiske parti, SPD, har erkendt, at både regeringen, efterretningstjenesterne og det internationale samfund fejlvurderede situationen.

Det store regeringsparti, CDU/CSU, peger fingre ad regeringspartnerne i SPD med netop udenrigsminister Heiko Maas i spidsen. SPD skyder omvendt tilbage på forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer fra CDU.

Ude på sidelinjen står De Grønnes Annalena Baerbock og siger, "hvad sagde jeg?". Tilbage i juni fremsatte hendes parti et forslag om at evakuere afghanske lokalansatte så hurtigt og omfattende som muligt. Det blev stemt ned af både kristendemokrater og socialdemokrater.

I aftenens tv-debat vil Annalena Baerbock få mulighed for at sætte spotlight på regeringens uheldige håndtering af krisen, påpeger Michael Reiter:

- Så læg mærke til, om det lykkes hende at trænge kanslerkandidaterne fra CDU/CSU og SPD op i en krog.

- Læg også mærke til, hvordan kandidaterne forholder sig til spørgsmål om de afghanske flygtninge, der kan være på vej. Mange tyske vælgere forventer humanitær hjælp til flygtningene, men mange er også bekymrede for et nyt stort rykind som i flygtninge- og migrantkrisen i 2015. Her vil kandidaterne skulle score point hos begge grupper.

2

Oversvømmelser kickstartede klimavalgkampen

De voldsomme oversvømmelser skød på brutal vis den tyske valgkamp i gang og satte dagsordenen i det, der spås at blive tyskernes første store klimavalg. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)

Flere end 180 tyskere mistede livet og hele huse, broer og veje blev flået væk, da voldsomme regnmængder ud på aftenen den 14. juli ramte det vestlige Tyskland.

Der er nu øremærket hele 220 milliarder kroner til den omfattende genopbygning, men mange beboere i de berørte områder har været utilfredse med, at de har måttet vente på hjælpen - og at de ikke blev ordentligt advaret om styrtregnen.

Frustrationerne retter sig især mod én politiker: Armin Laschet. Udover at være CDU's kanslerkandiat er han nemlig også ministerpræsident i den hårdt ramte delstat Nordrhein-Westfalen og har dermed det øverste politiske ansvar for krisehåndteringen.

Katastrofen presser også Armin Laschet på en anden afgørende front i valgkampen: Klimakampen. Dagen efter styrtregnen kom han for skade at sige i et tv-interview, at "man ændrer ikke på sin politik, bare fordi det har været sådan en dag".

Men oversvømmelserne har om noget kickstartet klimavalgkampen og sendt klimaet op på siden af corona som det emne, tyskerne går allermest op i.

Det forsøger De Grønne at tale ind i med en klimahandlingsplan, hvor de blandt andet lægger op til at oprette et nyt super-klimaministerium, der skal have vetoret over lovforslag fra alle andre ministerier, hvis de ikke lever op til Paris-aftalen.

Michael Reiter vil især holde øje med Armin Laschet:

- Kan han overbevise seerne om, at han i virkeligheden håndterede oversvømmelserne bedre, end kritikerne påstår? Kan han få tyskernes tilgivelse for et upassende grineflip under en tale til de katastroferamte – måske med en ærlig undskyldning? Kan han formidle troværdigt, at klimabeskyttelse er en prioritet for kristendemokraterne?

3

Corona har blotlagt Tysklands store problemer

Corona-krisen har udstillet, at Tyskland langt fra er det forgangsland, tyskerne gik rundt og troede, det var. (Foto: MICHAEL DALDER © Ritzau Scanpix)

Mangel på mundbind og test, zigzag-kurs i restriktioner og en alt for langsom udrulning af vaccineprogrammet.

Ikke alene får regeringen hug for en elendig håndtering af selve coronakrisen - pandemien har også blotlagt fundamentale problemer i det tyske samfund.

- Krisen har blandt andet vist, at man er langt bagud i digitaliseringen. Både i skolerne, der slet ikke har været gearet til hjemmeundervisning på nettet - og i sundhedsvæsnet, der stadig benytter sig af faxmaskiner, siger Michael Reiter.

På vej ind i en truende fjerde coronabølge i efteråret halter tyskerne efter med vaccinationer. For at presse de uvaccinerede har man netop indført den såkaldte 3G-regel. Det står for 'Geimpft, Genesen oder Getestet' og betyder, at man enten skal være vaccineret, raskmeldt eller testet negativ, hvis man eksempelvis vil på restaurant, til frisør eller i fitness.

Nogle steder har strammet skruen om de uvaccinerede yderligere med en 2G-regel, hvor man kun er velkommen indenfor, hvis man er vaccineret eller raskmeldt.

- Tyskerne gider ikke flere nedlukninger. Og kandidaterne kommer nok til at love, at det er slut med den slags, siger Michael Reiter og tilføjer:

- Men hvordan vil de så få bugt med en ny coronabølge, der risikerer at toppe lige omkring valget? Skal de vaccineskeptiske tyskere lokkes eller presses til at tage stikket? Læg mærke til, hvilken kandidat der viser den mest direkte vej til et normalt liv uden restriktioner. Her er der mange stemmer at hente.

4

Og så den fjerde faktor: Kandidaternes karakter

Billedet af en grinende Armin Laschet midt i sommerens regnvejrskatastrofe bliver vist igen og igen som et bevis på hans manglende format og egnethed til kanslerposten. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Egentlig er tyskerne mere knyttet til partier end til kandidater.

Men efter 16 år med den samme kansler ved roret fylder de tre kandidaters individuelle karakter, format og egnethed til at efterfølge Angela Merkel på posten en hel del i valgkampen.

Det har især Armin Laschet på brutal vis fået at føle, da han under et besøg i et af de oversvømmede områder i sommer stod og grinede i baggrunden ved et alvorligt pressemøde.

- Det var en fatal fejl med det malplacerede grin. Det var et enkelt øjeblik, men det har rejst tvivl om hans karakter. Det har været et totalt definerende øjeblik for hele hans valgkamp, siger Michael Reiter.

Annalena Baerbocks integritet og værdier har også været sat under lup: Hun har overpyntet sit CV, undladt at indberette biindtægter – og så er hun blevet taget i at skrive af i en bog, hun lige har udgivet.

Mens Armin Laschet og Annalena Baerbock har trådt ved siden af, har Olaf Scholz - indtil videre - holdt sig midt på vejen. Og først langsomt, sidenhen hurtigt, kravlet op i målingerne.

- Olaf Scholz har ligget på en fjern tredjeplads i lang tid, fordi mange opfattede ham som småkedelig og profilløs, men nu får folk øjnene op for, at han står for den erfaring og stabilitet, som tyskerne har værdsat hos Merkel, siger Michael Reiter.

Facebook
Twitter