Valgkampen er skudt i gang i Storbritannien: "Det er vores bedste chance for at stoppe Brexit"

Det britiske parlament har her til aften stemt ja til et nyt parlamentsvalg i december.

Afstemningen blev afjort med 438 stemmer for et nyvalg og 20 imod. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Meget tyder på, at briterne skal til stemmeboksen den 12. december, efter underhuset tirsdag aften stemte for nyvalg.

Og selvom valgdatoen endnu ikke er godkendt i overhuset, er flere britiske toppolitikere øjensynligt klar til valgkamp med løfter om alt fra aflysning af brexit til radikale kampagner for forandring.

Det er dog den siddende premierminister, Boris Johnson, der lige nu står bedst i de britiske meningsmålinger.

Ifølge Kim Bildsøe, DR's korrespondent i Storbritannien, skyldes det blandt andet, at vælgere sætter pris på Boris Johnsons vilje til at skabe forandring. Til gengæld undgår premierministeren heller ikke at få kritik for at have brudt sit løfte om at levere brexit inden den 31. oktober.

Og meget kan nå at ændre sig inden 12. december.

- Meningsmålinger i Storbritannien forandrer sig altid i løbet af en valgkamp. Det kan gå hvilken vej det skal være, siger korrespondenten.

"Det her land fortjener bedre end Johnson og Corbyn"

Umiddelbart efter afstemningen, sagde Johnson, at "det bliver et hårdt valg", men at de vil gøre deres bedste.

Hos oppositionspartiet Labour håber man at kunne vende meningsmålingerne over til egen fordel.

- Vi vil nu lancere den mest ambitiøse og radikale kampagne for rigtig forandring, vores land nogensinde har set. Det her er vores chance for at bygge et land for de mange i stedet for de få, og et land som er klar til den næste generation, lyder det fra partiets leder, Jeremy Corbyn, ifølge The Guardian.

Labour vil blandt andet have emner som sundhed, skole og politi på dagsordenen, men brexit kommer selvfølgelig også til at fylde.

- Partiet vil gerne forhandle en ny aftale med EU, og så lade folket stemme om, hvorvidt de vil have den aftale eller blive i EU, siger Kim Bildsøe.

Liberaldemokraterne stiller også med en kandidat til premierministerposten - og en ganske klar mærkesag: Partiet vil tilbagekalde artikel 50 - den der starter den formelle, juridiske proces med at forlade EU - og altså dermed stoppe brexit.

Jo Swinson, Liberaldemokraternes leder, glæder sig over at opstille sit kandidatur til premierministerposten med "positive, pro-europæiske, liberale visioner for landet". (Foto: Jeff Overs/BBC © Scanpix)

- Det her valg kommer til at bestemme fremtiden for vores land i generationer. Det er vores bedste chance for at vælge en regering, der kan stoppe Brexit, siger Jo Swinson, der er partiets formand ifølge The Guardian.

- Det her land fortjener bedre end både Boris Johnson og Jeremy Corbyn, tilføjer hun.

De Konservative nordirske støtteparti DUP er positive over et nyvalg. Partiet har stort fokus på, hvad der skal ske med grænsen til Irland og har flere gange været med til at spænde ben for Boris Johnson og Theresa Mays brexit-planer.

- I en tid med stor usikkerhed i forhold til, hvem der kommer til at forme den næste regering, vil de nordirske stemmer have betydning som aldrig før, siger partiets formand Arlene Foster.