Valgobservatør i Istanbul: Anklage om snyd er frustrerende

Det største tyrkiske oppositionsparti kræver en del af stemmerne talt om, da der ifølge partiet er tegn på snyd.

De tyrkiske valgsteder var åbne frem til klokken 17 lokal tid. Herefter gik optællingen af stemmerne igang. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Afstemningen og optællingen af stemmerne i et konservativt område af Istanbul er forløbet godt. Der har hverken været optøjer eller problemer på det valgsted, hvor 28-årige Bentley Yaffe har været frivillig valgobservatører siden i morges.

Her var der 11 stemmebokse, som omkring 3.500 vælgere i dag har været igennem.

- Min rolle var at give juridisk support til repræsentanterne fra de politiske partier, som også var til stede som observatører, siger han til DR Nyheder.

Bentley Yaffe er født og opvokset i Tyrkiet og er uddannet jurist fra King's College i London.

Valgstedet i Istanbul åbnede ligesom de andre i Tyrkiet tidligt i morges. I tidsrummet frem til klokken 17 lokal tid, hvor stederne lukkede, har over 50 millioner tyrkere over hele landet været forbi og sat deres kryds.

Vælgerne har enten stemt ja eller nej - på tyrkisk ’evet’ eller ’hayir’ - til præsident Erdogans forslag om at ændre landets forfatning, og på valgstederne var både lokale og udenlandske observatører til stede for at tjekke, om der blev fusket med stemmesedlerne og for at sikre, at optællingen af stemmerne forløb ordentligt.

Tyrkiets premierminister Binali Yildirim har for kort siden bekendtgjort, at befolkning har stemt 'ja' ved folkeafstemningen.

På valgstedet i Istanbul stemte omkring 80 procent ja, fortæller Bentley Yaffe.

På stemmesedlerne kunne de tyrkiske vælgere ved hjælp af blå stempler sætte kryds ved enten 'Evet', der betyder ja, eller 'Hayir', der betyder nej. (Foto: © Cem Turkel, Scanpix)

Ulovlige handlinger finder sted

Kort tid efter valgstederne lukkede, krævede det største tyrkiske oppositionsparti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), at en del af stemmerne fra hele landet skulle tælles om, da der ifølge partiet var tegn på snyd.

Det er en frustrerende melding, mener Bentley Yaffe, som også har været valgobservatør ved tidligere valg i tyrkiet.

- Det er jo forvirrende, og man er tvivl om, hvordan man skal forholde sig til det. Vi afventer en officiel anmodning, siger han.

- Her har været styr på tingene, og afstemningen er forløbet ordentligt.

Ønsket om omtælling fra CHP kommer efter, at de tyrkiske valgmyndigheder på sin hjemmeside i dag annoncerede, at stemmesedler, som ikke havde fået et stempel af embedsmænd, også ville blive talt med - medmindre de altså kunne bevises at være falske.

Ifølge myndighederne skyldes den beslutning, at de har modtaget en lang række klager over, at embedsmænd ved valgsteder ikke havde stemplet dem.

Udenlandske og lokale observatører

Gruppen af observatører på valgstederne i Tyrkiet består af repræsentanter fra tyrkiske myndigheder, lokale repræsentanter fra forskellige politiske partier, frivillige fra NGO'er og officielle observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og andre udenlandske instanser.

Bentley Yaffe er en del af NGO'en og observatørnetværket 'Dokuz8news', der samarbejder med en af de største frivillige observatørorganisationer i Tyrkiet 'Öy ve ötesi'.

Via Twitter har Dokuz8news blandt andet skrevet om, at der i dag gik rygter om, at vælgere fik betaling for et sætte kryds ved ja, ud.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, deltager som valgobservatør for Europarådets parlamentariske forsamling og befinder sig i havnebyen Izmir i det vestlige Tyrkiet. Sammen med blandt andet den norske politiker Ingebjørg Godskesen fra Fremskrittspartiet, som også er valgobservatør, har han overværet afstemningen.

OSCE har 11 valgseksper placeret i hele Tyrkiet i dag, og 24 langtidsobservatører fra organisationen har fulgt valgkampen i en måneds tid..

- Der har allerede været bekymringer, om hvorvidt de to sider har haft lige mulighed for at række ud til vælgerne og få deres budskab ud. Både gennem kampagner og gennem medier, siger talsperson for OSCE Thomas Rymer.

Følg resultatet af forfatningsafstemningen i Tyrkiet live her.