Valgobservatører om tyrkisk valg: Lovgivningen er blevet misbrugt

En OSCE-delegation har fulgt Tyrkiets valg og siger, at partiers kampagner blev hindret.

OSCE er klar med en rapport af det tyrkiske valg. Og det er en del kritik af valgkampens forløb. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, som har fulgt det tyrkiske valg fra valgkamp til valghandling, har netop offentliggjort en rapport med tre umiddelbare observationer fra valget.

Det skriver Reuters, der har læst rapporten og talt med folkene bag.

OSCE-delegationen siger først og fremmest, at de politiske partier ikke havde lige muligheder for at føre valgkampagne op til valget. Blandt andet fordi en præsidentkandidat sad i fængsel.

OSCE-delegationen konkluderer, at de tyrkiske love blev misbrugt til at forhindre partiers kampagner:

- De begrænsninger, vi har set på de grundlæggende friheder, havde indflydelse på valget. Jeg håber, at Tyrkiet løfter disse begrænsninger så hurtigt som muligt, siger Ignacio Sanchez Amor, chef for OSCE's observatørmission i Tyrkiet.

En opgørelse, som nyhedsmediet TRT har lavet, viser, at præsident Recap Tayip Erdogan og hans parti havde godt fem gange så mange timers taletid i medier som det store oppositionsparti CHP og præsidentkandidaten Muharrem Ince.

TRT's opgørelse strækker sig over perioden fra den 14. maj til 22. juni og gælder kun tyrkiske medier.

Også et positivt punkt

Derudover hæfter delegationen sig ved, at de love, som præsident Erdogan indførte efter kupforsøget i 2016, der satte landet i undtagelsestilstand, har forhindret journalister i at rapportere fra valget.

Erdogan er stærkt kritiseret for at være autoritær og have fængslet journalister og politiske modstandere efter kupforsøget.

På den positive front fremhæver OSCE, at de tyrkiske vælgere bakkede op om landets demokrati med en flot valgdeltagelsesprocent: 87 procent af 60 millioner stemmeberettigede tyrkere stemte ved valget.

Efter Erdogans valgsejr kan han se frem til fem år mere som præsident, og måske endda længere. Valget cementerede nemlig den forfatningsændring, som Erdogan fik gennemført med et snævert flertal i 2017 ved en folkeafstemning. Den giver ham langt mere magt.

For eksempel kan han selv danne sin regering uden at spørge parlamentet om lov, og han får større indflydelse på at udpege de øverste dommere i landet. Måske kan han endda selv bestemme, hvornår han vil gå af.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk