Valgprognose: Borgerligt flertal sender Stoltenberg ud i kulden

Her kan du følge de norske valgresultater. De første resultater bliver offentliggjort klokken 21.00.

Valgstederne i Oslo er nu lukket, og de første resultater giver de borgerlige partier flertal, skriver NRK.

De borgerlige partier har ifølge NRKs prognose 96 mandater mod den røde bloks 72, efter at 94 procent af stemmerne er talt op. Det betyder, at Norges statsminister gennem otte år, Jens Stoltenberg, formentlig må sige farvel til posten.

Arbejderpartiet står til at tabe ni mandater, men deres støtteparti SV risikerer at komme under spærregrænsen på fire procent. Stemmerne har Høyre slugt - partiet står til at få 18 mandater mere end ved sidste valg.

Og det kan høres på jublen i den sal, hvor partiet Høyres medlemmer er samlet, skriver netavisen VG.

Der jubles med blå flag, og det er der blevet siden klokken 21, da de foreløbige valgresultater blev offentliggjort.

Arbejderpartiet fortsat størst

Men også hos Arbejderpartiet, der holder til i Folkets Hus i Oslo, prøver man at få noget positivt ud af valgresultaterne. Her hæfter næstformand Helga Pedersen sig ved, at Arbejderpartiet stadig er det største parti, selv om partiet går ni mandater tilbage.

- Hvis det, som prognoserne viser nu, bliver resultatet, er det et godt resultat for os, siger Arbejderpartiets næstformand, Helga Pedersen, til VG på trods af, at det ser ud til, at de borgerlige partier kan danne regering.

Første Høyre-statsminister i 23 år

De borgerlige partier består af Høyre med Erna Solberg i spidsen og partierne Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskridtspartiet.

Høyre har ikke haft statsministerposten siden Jan P. Syse dannede regering med Kristelig Folkeparti og Senterpartiet i 1989. Og den regering sad kun i lidt over et år, hvorefter Gro Harlem Brundtland fra Arbejderpartiet tog magten tilbage i 1990.

Det betyder, at Erna Solberg kan blive den første Høyre-statsminiser i Norge i 23 år. Og hvis hun danner regering med Fremskridtspartiet, er det første gang, at det parti kommer i regering.

Et forholdsvist sikkert resultat

Søndag og mandag har nordmændene været forbi stemmeurnerne. Mandag aften klokken 21.00 lukkede de sidste valgsteder, og her kom den første prognose ud fra NRK.

Og ifølge en NRK er den første prognose, hvor lidt over 600.000 stemmer er talt op, rimelig sikker.

- Prognosen giver et sikrere resultat end en valgdagsmåling har gjort. Og i år vil antallet af forhåndsstemmer gøre prognosen endnu sikrere, siger NRK's samfundsredaktør Kyrre Nakkim.

Høyre har hele tiden ført

Det har gennem det meste af valgkampen været Høyres partileder, Erna Solberg, der har ført i meningsmålinger. Det betyder, at det formentlig bliver den siddende statsminister Jens Stoltenberg fra Arbejderpartiet, der må overdrage hende nøglene til statsministerkontoret.

Men resultaterne kan ses her på siden, efterhånden som NRK offentliggør dem.

I hele landet har 72 procent af de stemmeberettigede stemt, skriver Aftenposten.

Facebook
Twitter