Valgresultat i Finland skaber problemer for EU

Det finske nationalistparti - De Sande Finner - fik en jordskredssejr ved valget i Finland i går. Partiet har blandt andet slået sig op på en markant EU-skepsis.

Lederen af De sanne Finner, Timo Soini jubler over valgresultatet. (Foto: MARTTI KAINULAINEN © Scanpix)

Næsten hver femte finske vælger stemte på det finske nationalistparti, De Sande Finner, ved parlamentsvalget i går.

Partiet arbejder for en stram indvandrerpolitik og har også slået sig op på en markant EU-skepsis og modstand mod eurolandenes dyre hjælpepakker til økonomisk nødlidende lande. Det samme har Socialdemokraterne, som også fik omkring 20 procent af stemmerne.

- Hvis De Sande Finner gør alvor af det, de har sagt, at de ikke bryder sig om at Finland skal være med til at støtte en hjælpepakke til Portugal, så er det naturligvis et meget stort problem for EU. fordi euro-landene i princippet skal være enige om at lave sådan en hjælpepakke, siger DR-nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Det betyder, at det kan blive meget vanskeligt for eurolandene at finde ud af, hvordan de skal håndtere den økonomiske krise i Portugal, siger han.

EU har prøvet det før

Ole Ryborg tror dog ikke, at Finland for alvor kommer til at spænde ben for hjælpepakken.

- Man skal være opmærksom på, at der har været den type regeringer i andre EU-lande tidligere. Regeringer, der er kommet ind på en meget EU-skeptisk holdning. Det gjorde Jörg Haider blandet andet i Østrig, siger han.

- Men når regeringslederen fra sådan et land først kommer til EU-topmøde og sidder der sammen med de andre ledere, og ikke har embedsmænd eller andre med, så bliver der lagt et massivt pres på personen, som ønsker at blokere noget. Så jeg tror det bliver meget svært for finnerne at leve op til det de har sagt i valgkampen, siger Ole Ryborg.

Det skaber usikkerhed

Men det betyder ikke, at det finske valgresultat ikke kommer til at betyde noget for eurolandene.

- Det her skaber stor usikkerhed. Og det har en direkte effekt. Det kan aflæses på renten. Det kan aflæses på obligationskurserne, siger EU-korrespondent Ole Ryborg.

Facebook
Twitter