Valgresultat udsat: Frygt for uro i DR Congo

Observatører siger, at der er fundet en vinder og kritiserer regeringsparti.

Valgmyndighederne siger, at det tager lang tid at få alle resultater ind fra valgdistrikterne. (Foto: © BAZ RATNER, Scanpix)

Imod forventningen kommer der i dag ikke noget svar på, hvem der har vundet det vigtige præsidentvalg i DR Congo.

Lederen af landets valgkommission, Corneille Nangaa, siger til nyhedsbureauet AP, at offentliggørelsen af valgresultatet er udsat, fordi det tager lang tid at få resultaterne ind fra alle distrikter i det centralafrikanske land.

Kritikere frygter dog, at udsættelsen snarere handler om, at kandidaten for regeringspartiet i DR Congo har tabt valget, og at man derfor nu er i gang med at manipulere resultatet.

Adgang til internettet er i øjeblikket blokeret i DR Congo for at forhindre, at der skal opstå falske rygter om valgresultatet.

DR Congo er verdens største producent af kobolt, der bruges i eksempelvis smartphones og elbiler, og derfor følges valget tæt uden for landets grænser. Der hersker en udbredt frygt for, at der kan opstå uroligheder, hvis valget bliver opfattet som unfair.

Udenlandske observatører var ikke velkomne under valghandlingen 30. december, men den katolske kirke, der er en magtfaktor i landet, havde 40.000 personer til at overvåge valgstederne.

Kirken siger, at den allerede ved, hvem der vandt valget og opfordrer valgkommissionen til at fremlægge resultaterne.

Præsidentvalget skal finde en afløser til DR Congos mangeårige leder Joseph Kabila.

Hvem stiller op?

  • Forfatningen tillader ikke, at Joseph Kabila selv stiller op. Han skulle have forladt posten tilbage i 2016, men har formået at udskyde valget frem til i dag, blandt andet med argumentet om, at det var for dyrt at afholde et valg.

  • I Kabilas sted står en tidligere indenrigsminister Emmanuel Shadary øverst på stemmesedlen. Han står på EU's sanktionsliste på grund den hårde behandling, som regeringen har udsat oppositionen for.

  • Overfor Shadary står en ret splittet opposition. Felix Tshisekedi fra det største oppositionsparti og forretningsmanden Martin Fayulu anses som frontløbere.