Valutadyk er et 'chok for befolkningen': Tyrkerne frygter græske tilstande

14 procents fald i den tyrkiske lira vækker stor bekymring i befolkningen.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har i weekenden holdt flere taler, hvor han har kaldt USA's sanktioner for "en økonomisk krig mod Tyrkiet". (Foto: © handout, Scanpix)

Da den tyrkiske finansminister - og præsident Recep Erdogans svigersøn - Berat Albayraki, i fredags præsenterede en økonomisk plan, var håbet, at den ville berolige markederne og ikke mindst dæmpe bekymringen hos befolkningen, der var vågnet op til en tyrkisk lira i frit fald.

Planen lykkedes ikke helt.

Da de asiatiske finansmarkeder åbnede tidligt i dag, ramte liraen endnu et bundniveau.

Og landets tilspidsede økonomiske situation har skabt stor bekymring i den tyrkiske befolkning, fortæller Nanna Muus Steffensen, der er journalist og til daglig bor i Tyrkiet.

- Der er gået et chok igennem befolkningen. Særligt fredag, men også i nat da de asiatiske markeder åbnede med et nyt fald i liraen. Valutakrisen kommer oveni, at der hele året har været en ustabil økonomisk situation.

Frygter Grækenland-tilstand

Alene i år har den tyrkiske lira tabt over 40 procent mod den amerikanske dollar, og faldet i liraen, der for alvor begyndte i foråret, kan ifølge økonomer true med at tvinge landets banker i krise og recession.

- Der er vækst i Tyrkiet, men økonomer er enige om, at det ikke er en sund vækst og advarer mod, at der kan komme en krise. Priserne stiger og lønningerne følger ikke med, og blandt tyrkerne er der stor bekymring for, at opsparingen, der står i lira, bliver mindre værd, fortæller Nanna Muus Steffensen.

Hun beretter også om en udbredt frygt for, at Tyrkiet skal foretage samme tiltag, som tidligere set i Grækenland, hvor der eksempelvis kom begrænsning på, hvor meget man kan hæve.

Erdogan: USA i "økonomisk krig" mod Tyrkiet

Samtidig med at den tyrkiske finansminister i fredags præsenterede sin plan, meddelte USA's præsident, at landet fordobler toldsatserne på stål og aluminium fra Tyrkiet. Fra i dag udgør tolden på aluminium dermed 20 procent og på stål 50 procent.

Et led i det, den tyrkiske præsident Recep Erdogan kalder "den økonomiske krig mod Tyrkiet".

Og ifølge Nanna Muus Steffensen er det en typisk retorik fra landets præsident, der har opfordret til, at befolkningen sælger deres dollars og køber tyrkiske lira for at støtte landets økonomi.

- Han taler til de nationalistiske følelser og har i weekenden holdt taler, hvor han slår fast, at USA fører en økonomisk krig mod Tyrkiet, og at der er tale om et vestligt plot mod Tyrkiet.

I et indlæg i avisen New York Times understreger Erdogan, at fortsætter USA sin kurs mod landet, kan Tyrkiet blive tvunget til at vende sig mod andre allierede. Senere i dag tager han imod den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov, der kommer til Ankara.

Syrien og strid om præst forværrer forholdet

Det diplomatiske forhold mellem USA og Tyrkiet er gået i hårdknude blandt andet på grund af forskellige interesser i krigen i Syrien, og især efter USA har krævet den amerikanske præst Andrew Brunson løsladt.

Andrew Brunson (i midten) har siddet i husarrest i Tyrkiet i mere end halvandet år mistænkt for terror og spionage. (Foto: © EMRE TAZEGUL, Scanpix)

Et krav, Erdogan dog gentagne gange har afvist. Præsten sidder i husarrest anklaget for terror, og den tyrkiske regering mistænker ham for at have været en del af kupforsøget i sommeren 2016.

En opblødning i forholdet mellem de to lande vil dog være et kæmpe skridt på vejen i stabiliseringen af landet økonomiske situation, lyder det fra Nanna Muus Steffensen.

- Ifølge flere økonomer skal der en gennemgribende reform til for at berolige investorer. Det, der virkelig vil gøre en forskel nu, vil være en diplomatisk aftale med USA, men det har dog svære udsigter, fordi Trump og Erdogan har malet sig op i hver sit hjørne, siger hun.