Lige nu arbejdes der på fuldt tryk for at få ukrainere i sikkerhed, efter at den betydningsfulde dæmning Nova Kakhova i Kherson er blevet ødelagt.
Det fortæller DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev.
- Vandet stiger, og man er i fuld gang med at evakuere mennesker, som bor i områder, hvor man risikerer at blive oversvømmet.
Det gælder nu om at "samle sine allervigtigste papirer og se at komme afsted". De berørte mennesker vil i første omgang blive evakueret til Kherson by, siger Anna Gaarslev.
- I Kherson by er der ikke umiddelbart nogen oversvømningsfare, hvis man bevæger sig væk fra floden. Derfra vil man fordele dem videre.
Ukraines tidligere viceindenrigsminister og rådgiver i samme ministerium, Anton Gerashchenko, skriver på Twitter, at 16.000 personer er i den "kritiske zone" og at "evakueringstog" vil bringe folk i sikkerhed fra Kherson.
Omfattende ødelæggelser
Dæmningen har stor betydning for området og sørger blandt andet for rent drikkevand til beboere på Krim, ligesom den også nedkøler atomkraftværket Zaporizjzja.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har indkaldt til krisemøde ovenpå sprængningen. Konsekvenserne heraf kan nemlig blive "helt og aldeles forfærdelige", som Anna Gaarslev udtrykker det.
- Vi taler altså om ødelæggelser, som kan få konsekvenser mange, mange år frem. Derfor har Zelenskyj her til morgen indkaldt sit nationale sikkerhedsråd, siger Europakorrespondenten.
- Det her er en meget stor krise, både når vi taler energiforsyning, oversvømmelser og drikkevand, understreger hun.
Udgør en fare for atomkraftværket
Udover risiko for oversvømmelser og mangel på strøm og rent drikkevand, har der også været bekymringer for atomkraftværket Zaporizjzja, som er placeret langs floden Dnipro nord for Nova Kakhova-sprængningen.
Ukraines statslige atomagentur oplyser tirsdag morgen, at sprængningen udgør en fare for atomkraftværket, men at situationen omkring værket er under kontrol.
En lignende melding kommer fra Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA.
Agenturet overvåger situationen omkring dæmningen og oplyser, at der ikke umiddelbart er en risiko for sikkerheden ved Zaporizjzja-værket, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.
Normalvis skal dæmningen sørge for, at atomkraftværket får nok vand fra floden Dnepr til at nedkøle dets seks reaktorer. Men atomkræftværket har også sit eget vandreservoir, så der bør være vand til nedkøling her og nu, forklarer Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik på DTU.
- Så situationens alvor afhænger af, hvor meget vand der aktuelt er i det reservoir, og hvor meget vand der kan hentes fra floden.
Værket er dog ikke i drift og har ikke været det et stykke tid, så varmeproduktionen er lavere end den ellers ville have været. Og derfor er der længere tid at løbe på, siger forskeren.
- Man kan håbe, at det giver dem tid nok til at etablere vandforsyning til at nedkøle brændslet.
Det er endnu uvist, hvem der står bag sprængningen, og Rusland og Ukraine anklager hinanden for at være skyld i ødelæggelserne.