Vandkrise i Chennai: Indbyggere tager toget ud af byen for at hente vand

Krisen minder om dem, der hærgede Cape Town sidste år og Los Angeles for nogle år siden.

Mange må tage helt ud af byen for at få vand. (Foto: P. RAVIKUMAR © Scanpix)

Hospitaler har problemer med hygiejnen på grund af det manglende vand. I mange af Chennais kvarterer kommer der ingen vand ud, når man åbner for vandhanen. Og mange beboere må tage helt ud af byen for at hente vand.

Det er blot nogle eksempler på konsekvenser af den verserende vandkrise i den indiske millionby Chennai.

- I år har været særligt udfordrende for Chennai, for tørken indtraf allerede i marts, inden de varmeste sommermåneder april og maj, fortæller Maansi Parpiani, der er Ph.D. ved Sydasienstudier på KU.

Det vurderes, at kun 0,2 procent af byens vandreserve er tilbage; For et år siden var den næsten helt intakt.

Billederne viser, hvordan vandreserverne ved den indiske storby Chennai er løbet næsten helt tørre. Det vurderes, at der kun er 0,2 procent af vandet tilbage sammenlignet med sidste år. (Foto: Billede fra NASA © Nasa / Foto: Billede fra NASA © Nasa)

Vant til naturkatastrofer

Chennai er ikke uerfaren i forhold til naturkatastrofer: Byen har både oplevet tørke og oversvømmelse for ikke så lang tid siden. Men tørken er indtruffet ualmindeligt tidligt i år.

- Eksperter fortæller, at skoler og hospitaler er hårdest ramt her i varmen, siger Maansi Parpiani.

Krisen minder om den, der sidste år hærgede den sydafrikanske storby Cape Town, som var ved at løbe tør for vand - men også lignende kriser i storbyerne Los Angeles og Sydney.

  • Indbyggere i Chennai henter vand fra en lille kilde i udkanten af byen. Tidligere var der en flod her. (Foto: P. RAVIKUMAR © Scanpix)
  • En hyrde søger skygge under et udtørret træ i udkanten af millionbyen Chennai. (Foto: P. RAVIKUMAR © Scanpix)
  • En kvinde bærer sin søn i en spand. Hun har kun kunnet få vand til at fylde en enkelt dunk, på hendes tur til udkanten af byen for at hente vand. (Foto: P. RAVIKUMAR © Scanpix)
  • Arbejdere fylder vand i tankene på et tog, der skal transporteres til den tørkeramte storby. (Foto: P. RAVIKUMAR © Scanpix)
1 / 4

Både klimaforandringer og dårlig håndtering

Ifølge eksperter er der flere årsager til den verserende vandkrise i Chennai. Dels spiller klimaforandringer en rolle, men også dårlig byplanlægning har betydning i Chennais tilfælde.

Det forklarer Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor på DTU's Institut For Vand og Miljøteknologi.

- De mangler simpelthen nedbør, og så bor de mange mennesker på et lille område, hvor de har bygget en meget tæt by, og det giver nogle store udfordringer.

Ifølge Karsten Arnbjerg-Nielsen vil vi fremover se stadig flere tilfælde som det, der hærger Chennai lige nu.

- Kombinationen af storbyer og manglen på ferskvand er et globalt problem. Mange af byerne ligger jo ved floder, og floderne bliver mindre, og vandforbruget bliver større, fordi det bliver varmere, og der falder måske mindre nedbør.

- Så ja, mange byer er truet, slutter han.

Facebook
Twitter