Vandmasser og overflod af turister: Indbyggertallet mere end halveret i pressede Venedig

I efterkrigsårene boede der 175.000 mennesker i Venedig, i dag bor der kun 50.000.

Disse to billeder af Markuskirken illustrerer Venedigs store problemer: Vand og turister. Fotograf: Øverst: Marco Berterello/Ritzau Scanpix. Nederst: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix.

Vandstanden i den populære turistby Venedig nåede i sidste uge 187 centimer over normalen, som var det højeste i over 50 år. I dag er vandstanden igen faldet, og oprydningsarbejdet kan gå i gang.

Skaderne er omfattende, og beboerne flygter.

Byen oplever nettofraflytning og har gjort det i mange år. Siden 1950'erne er godt og vel 125.000 mennesker flyttet fra Venedig. I dag bor der kun 50.000, og det er en udfordring, fordi der mangler skattebetalere og beboere, der tager ansvar og hjælper med at sikre byen fremadrettet.

Se mere fra sidste uges oversvømmelser af Venedig her:

Troels Bruun, arkitekt, bosiddende i Venedig i mere end 20 år, medvirkede i eftermiddag i radioprogrammet Kulturen på P1. Han fortæller, at hvis man har en aktivitet i Venedig, der kan flyttes ud af byen, så gør man det.

- Oversvømmelserne er én af grundene til, at folk ikke længere ønsker at bo i byen. Det er de tilbagevendende oversvømmelser, der ødelægger alt, siger Troels Bruun.

- Jeg bliver boende, men man gør sig nogle overvejelser, når man oplever dage som disse. Du tænker over, om det virkeligt er det værd. Højvandet er jo smukt og meget pittoresk, men når du bor her, oplever du det så tit, at du spørger, om det overhovedet giver mening at blive.

Mindst to mennesker er druknet i oversvømmelserne i byen, og der er blevet erklæret undtagelsestilstand i byen.

Markuskirken under vand

Venedigs borgmester Luigi Brugnaro vurderer, at udbedringerne af skaderne beløber sig til en milliard euro altså 7,5 milliarder kroner. Dertil er der skader på uvurderlig kulturarv i Venedigs mange historiske bygninger.

- Vi har bedt regeringen om at hjælpe os. Omkostningerne vil være høje. Dette er resultatet af klimaforandringer, siger Brugnaro videre ifølge Reuters.

 • Det svabes gulve i Markuskirken (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Forhøjet vandstand i Venedig har ramt flere historiske bygninger. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Gummistøvler er nødvendige på Markuspladsen. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Markuspladsen med klokketårnet. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Indgangen til Palazzo Patriarcale. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Der er ikke stor efterspørgsel efter cafe'stolene på Markuspladsen (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Havnefronten Riva degli Schiavoni. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Turister, der er klædt på til lejligheden. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
 • Der tages en våd selfie på Markuspladsen. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)
1 / 9

Det er saltvand fra Adriaterhavet, der oversvømmer byen, og det er meget alvorligt, da det eroderer den gamle by. For eksempel de gamle mosaikker i Markuskirken er udsatte. Dertil har også krypten under den berømte kirke været fuldstændigt oversvømmet.

Og det var noget af et syn, der mødte Troels Bruun, da han mødte på arbejde i morges:

- Det flød med rester af alt det, der havde revet sig løst og var blevet smadret i løbet af natten. Det gælder såvel både som broer og løsdele af det ene og det andet. Jeg kunne se en skorsten, der var væltet ned. Det var meget voldsomt. En overvældende oplevelse.

Turisterne kommer, fotograferer og går

Men det er ikke kun stigende vandstande, der presser beboerne ud af byen. Dertil kommer op imod 30 millioner turister, der hvert år besøger Venedig.

Krydstogtskibene forurener miljøet såvel som æstetikken i Venedig, mener mange indbyggere. (Foto: MANUEL SILVESTRI © Scanpix)

Borgmester Luigi Brugnaro, der jævnligt brokker sig over turisterne, er i stigende grad under pres for at handle. Ikke kun står han over for lokalvalg næste år i juli, men han afventer også, at FN-organisationen Unesco beslutter, hvorvidt den skrøbelige by - med voldsomme oversvømmelser om vinteren, og som bliver oversvømmet om sommeren af turister - skal placeres på listen over verdens truede kulturarvsteder.

Bliver det besluttet, vil Venedig modtage yderligere midler til at bevare og beskytte byen. Indtil da må borgmesteren nøjes med at beskatte turisterne og indføre bøder for dårlig og skadende opførsel, som man i stigende grad er begyndt på.

 • I begyndelsen af juli demonstrerede indbyggere i Venedig imod de mange turister. På et banner stod der: " Min fremtid er Venedig". (Foto: MANUEL SILVESTRI © Scanpix)
 • Flere hundrede mennesker gik på gaden, fordi de er utilfredse med, at der kommer så mange turister til byen. (Foto: MANUEL SILVESTRI © Scanpix)
 • Der bor omkring 55.000 mennesker i Venedig, og hvert år kommer der omkring to millioner turister til byen. (Foto: MANUEL SILVESTRI © Scanpix)
1 / 3