Vatikanet advarer mod islamisk trussel

Der er forsøg på at udbrede islam i Vesten. Det er en trussel imod Europas identitet, advarer Vatikanet.

Vi bør ikke være alt for forstående og blinde over for truslen imod Europas identitet, siger pavens sekretær, Georg Gänswein, der her ses bag paven under en prædiken. (Foto: Ettorre Ferrari © Scanpix)

Pave Benedict XVI's personlige sekretær advarer om, at islam er på fremmarch i Vesten, og at europæerne ikke bør være blinde for, at deres identitet trues.

Advarslen kommer i et interview, som den tyske avis Süddeutsche Zeitung i dag bragte med sekretæren Georg Gänswein.

Forbandt islam med vold

- Vi kan ikke benægte, at der er forsøg på at sprede islam i Vesten. Og vi bør ikke være alt for forstående og blinde over for truslen imod Europas identitet. Den katolske kirke ser dette tydeligt og er ikke bange for at sige det, siger sekretæren.

Gänswein betegner pave Benedicts omstridte tale i Regensburg sidste år som "profetisk". Det var her, at paven forbandt islam med vold, da han citerede en århundreder gammel dialog, hvor en kristen kejser taler om, at islam udbredes med sværdet.

Voldelige protester

Denne tale frembragte store og også voldelige protester fra den muslimske verden. Paven beklagede efterfølgende, hvis hans udtalelser kunne misforstås, men han gav ikke en direkte undskyldning.

- Talen havde præcis til hensigt at imødegå naivitet. Det er tydeligt, at der ikke kun er én slags islam, og paven kender ingen, der med bindende autoritet kan tale på vegne af alle muslimer. Der er mange forskellige grupper og skoler, nogle af dem bruger Koranen til at retfærdiggøre, at man griber ud efter en pistol, siger sekretær Gänswein.

Han tilføjer, at Vatikanet forsøger at "fremme en interreligiøs dialog" via kontakter på institutionelt niveau, som han udtrykker det.