Vatikanet om FN-kritik: Vi forsvarer børns rettigheder

Paven tager FN-kritik til efterretning, men er utilfreds med indblanding i spørgsmål om abort og homoseksuelle

En mand protesterer uden for FN-hovedkvarter i forbindelse med FN-komitéen for børns rettigheders udarbejdelse af en rapport om misbrug af børn i den katolske kirke. (Foto: FABRICE COFFRINI © Scanpix)

Vatikanet er fuldt ud optaget af at forsvare børns rettigheder, lyder det som reaktion på en kraftig kritik fra FN, der onsdag i en rapport kræver alle præster, som er kendt eller mistænkt for sexovergreb mod børn, fjernet fra deres embeder.

I en udtalelse skriver Vatikanet, at man grundigt vil nærlæse FNs rapport.

Samtidig udtrykker pavesædet utilfredshed over, at FN blander sig i den katolske kirkes morallære, da verdensorganisationen også kommenterer kirkens syn på homoseksualitet, prævention og abort.

Præsterne skal overgives til de civile myndigheder, skriver FNs komité for børns rettigheder i rapporten.

Har forsøgt at skjule pædofile præster

Vatikanet har systematisk prioriteret den katolske kirkes rygte over beskyttelse af børn mod præsternes overgreb, lyder det fra verdensorganisationen.

FN siger samtidig, at paven bør udlevere arkiver om seksuelt misbrug af titusindvis af børn, så såvel syndere som dem, der forsøger at dække over deres kriminelle handlinger, bliver stillet til ansvar.

- Præsterne er blevet flyttet fra sogn til sogn eller andre lande i forsøget på at skjule de kriminelle handlinger, siger rapporten.

Rapporten betegnes som FNs kraftigste kritik af Vatikanet nogensinde.

/ritzau/Reuters