Ved midnat lukkede den finske grænse for russere: Sidste mand nåede Finland på cykel

Mindst 30.000 russere har krydset grænsen til Finland siden Putins udmelding om mobiliseringen af yderligere 300.000 soldater

Der var lange bilkøer på den russiske side af grænsen mellem Finland og Rusland. (Foto: © Antro Valo/YLE)

Russere kan ikke længere komme ind i Finland uden en særlig grund.

Det er realiteten, efter den finske regering har besluttet at begrænse adgangen for russiske turister. Da bommen ved den finsk-russiske grænse gik ned ved midnat, var det samtidig en populær vej ud af Rusland, der blev lukket.

Finland har nemlig oplevet en markant stigning i antallet af russere, der krydser grænsen, efter Ruslands præsident Vladimir Putin i sidste uge annoncerede, at yderligere 300.000 ville blive rekrutteret til krigen i Ukraine.

De første fire dage efter Putins udmelding, krydsede 30.000 personer grænsen fra Rusland til Finland. Det tal menes at være steget yderligere, men den finske grænsevagt har ikke oplyst, hvor mange, der ankom i går. Der var dog lange bilkøer helt frem til midnat.

Den sidste, der nåede at krydse grænsen til Finland, var en mand på cykel, der med fingrene gav peacetegn til det finske public service-medie YLE's udsendte reporter.

  • En 23-årig russer lader de finske grænsevagter undersøge hans bil. Den seneste uge har der været 30 procent flere russere, der krydser grænsen til Finland end normalt. (Foto: © Lehtikuva, Ritzau Scanpix)
  • Hele ugen har der været kø på grænsen mellem de to lande. Den finske regering meldte så sent som i går ud, at man ville lukke grænsen for russere, som ikke har et relevant ærinde i Finland. (Foto: © Roni Rekomaa, Ritzau Scanpix)
  • Russere til fods ind på grænsekontoret for at få tjekket pas. Mindst 30.000 har krydset grænsen på vej til Finland den seneste uge. (Foto: © ALESSANDRO RAMPAZZO, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Vil ikke i krig

YLE har været til stede ved grænsen siden den russiske mobilisering blev annonceret og har talt med flere russiske mænd, der bekræfter, at de forlader landet for ikke at skulle i krig.

- Først var jeg i tvivl, om jeg overhovedet ville forlade Rusland, men mobiliseringen overbeviste mig om, at det var på tide. Jeg har slægtninge i Ukraine, så jeg kan ikke tage dertil for at gå i krig mod dem, lyder det fra Matvej, umiddelbart efter han krydsede grænsen mellem de to lande tidligere på ugen.

Russiske medier har anslået, at mindst 260.000 russere har forladt landet efter Putins udmelding om, at flere vil blive sendt til fronten i Ukraine. Tallet er svært at verificere, men mange af Ruslands nabolande melder om en markant stigning i antallet af russere, der krydser grænsen til landene.

En anden russisk mand kommer med nogenlunde samme begrundelse som Matvej.

- Det er på grund af krigen. Jeg er bange for at blive sendt i krig. Jeg ønsker ikke at deltage i den, så jeg besluttede mig for at tage afsted.

Se Matvej forklare, hvorfor han er taget til Finland i videoen.

Tidligere på ugen offentliggjorde den europæiske grænse- og kystvagt, Frontex, at 66.000 russere er ankommet til EU-lande efter Putins udmelding. Det er en stigning på 30 procent sammenligning med ugen før. Det er uklart, hvor mange russere, der er rejst tilbage til Rusland.

Forhold på køl

Grænsen mellem Finland og Rusland er ikke mindre end 1340 kilometer lang. Overgangene mellem de to lande har været den mest populære måde at komme ind i EU på for russere.

Nu skal personer fra Rusland have et godkendt ærinde for at komme ind i Finland. Det kan eksempelvis være at besøge familie. Tidligere har der ikke været de store begrænsninger for at komme ind.

Men efter Rusland invaderede Ukraine i februar, er forholdet mellem de to naboer kun gået en vej: Ned. Finland søgte umiddelbart efter invasionen om at blive optaget i forsvarssamarbejdet NATO. Finland har i årtier ellers gjort en dyd ud af at være et neutralt land.

Den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, begrunder lukningen af grænsen med hensyntagen til internationale forbindelser.

- Denne beslutning har til formål helt at forhindre russisk turisme til Finland, og transitten for russerne gennem Finland.