Vegetardag skræmmer tyske vælgere væk

I Tyskland ser det sort ud for det miljøvenlige parti De Grønne forud for valget på søndag. For mange af de grønne kernevælgere har vendt partiet ryggen.

Jan Bredach grundlagde Europas første veganersupermarked, Veganz, i Prenzlauer Berg i Berlin i 2011. (Foto: Camilla Markvardsen © DR)

Der bliver spillet beroligende musik til kasseapparaternes bippen i Veganz, Europas første supermarked for veganere.

Alt i butikken er lavet af planter, hvad enten det er pålægget i køledisken, bageriets konditorkager eller den mælk, der kommes i kaffen, i butikkens minibistro.

- Jeg er ikke sikker denne gang, derfor kan jeg ikke sige, om jeg vælger De Grønne, siger en af kunderne, Antjé Símon.

Opbakningen er i bund

Hun har været veganer i 14 år og burde umiddelbart støtte De Grønnes forslag om at indføre en kødløs dag i alle offentlige kantiner.

- Jeg synes, man skal tilbyde det overalt. Så længe det ikke er et dogme, er det en god idé, siger Antjé Símon.

Og det er lige præcis problemet.

Mange vælgere føler, at De Grønne vil bestemme, hvordan man skal opføre sig - hvad enten det handler om mad, om at huske at slukke lyset eller om et sætte farten ned på motorvejen.

"En omgang politisk teater"

24-årige Suzan, der har været vegetar siden hun var fire år, vil dog stadig vælge De Grønne på søndag.

- Jeg synes, at det er sjovt, at forslaget om en vegetardag har hidset så mange op i Tyskland, siger hun.

De Grønne stod til at få mellem 20 og 30 procent af stemmerne for to år siden, mens partiet i dag kun ligger til at få omkring ti procent. Som det ser ud nu, er det derfor ikke sandsynligt, at De Grønne og socialdemokraterne i SPD sammen kan mestre et flertal, der vil vippe den konservative kansler Angela Merkel af pinden.

Ikke overraskende går veganersupermarkedets ejer og grundlægger, Jan Bredack, også ind for en ugentlig vegetardag, fordi forslaget har fået tyskerne til at diskutere, at ikke al mad behøver være kød. Alligevel stemmer han ikke på De Grønne.

- Jeg er ikke et politisk menneske. For mig er det hele en omgang teater, siger grundlæggeren af Veganz.

Pædofiliskandale

De Grønne har også mistet stemmer på, at partiet i sine unge år i 1980'erne støttede pædofili.

I denne uge kom det frem, at De Grønnes spidskandidat, Jürgen Trittin, som studerende underskrev et partimanifest, der gik ind for at lovliggøre sex mellem børn og voksne, så længe det foregik uden vold eller trusler om vold.

De Grønne tager skarpt afstand fra pædofili i dag, men det har skadet partiet, indrømmer 24-årige Suzan.

- Det er ulykkeligt, at det er kommet frem lige før valget. Men for mig er det ikke nogen grund til at fordømme partiets principper, siger hun.

Facebook
Twitter