Vejen er banet for Trumps næste højesteretsdommer: Mitt Romney slukker demokraternes håb

Senatet i USA vil stemme om præsident Trumps bud på en ny højesteretsdommer inden præsidentvalget.

Demokrater havde sat deres lid til, at republikanske senatorer som Mitt Romney ville bremse afstemningen om en ny højesteretsdommer indtil efter præsidentvalget. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Alt tyder nu på, at præsident Donald Trump får mulighed for at udpege den næste højesteretsdommer i USA.

Det står klart, efter den republikanske senator Mitt Romney har slået fast, at han ikke har tænkt sig at gå mod partilinjen og blokere for præsidentens mulighed for at udpege en dommer inden præsidentvalget i november.

- Forfatningen giver præsidenten beføjelse til at udnævne og Senatet myndigheden til at godkende en højesteretskandidat. Derfor har jeg til hensigt at følge forfatningen, sagde Mitt Romney i en udtalelse.

Det er ellers kommet til stor diskussion i USA, om han skulle have mulighed for det, efter den liberale højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i fredags.

Dommerne bliver udpeget af den siddende præsident og godkendes af senatet. Men det var alligevel ikke sikkert, at Trump ville få mulighed for at udpege en ny, selvom der blev en plads ledig.

For med kort tid til det amerikanske præsidentvalg - det afholdes 3. november - har Trumps politiske modstandere hos demokraterne argumenteret for, at man skulle vente til efter valget med at pege på en ny højesteretsdommer.

Demokraterne håbede på Romney

Det er op til senatet at afgøre, om en afstemning om en ny højesteretsdommer kan komme på tale inden valget, og her har republikanerne flertal. Derfor ville det have krævet, at fire republikanske senatorer gik mod partilinjen og bremsede en eventuel afstemning.

En af de få republikanere, som demokraterne kunne have sat deres lid til, var den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney, der tidligere har været på kant med præsidenten.

Men han slog i dag fast, at han støtter en afstemning inden valget, og dermed lagde han praktisk talt demokraternes håb i graven.

For selvom to andre republikanske senatorer har meldt ud, at de vil have beslutningen om en ny dommer udskudt til efter valget, er det ikke nok for demokraterne spinkle håb, når Romney ikke er med.

Det siger Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor på Center for amerikanske studier på Syddansk Universitet.

- De ved jo godt, hvordan tallene er. Hvis de kun har de to republikanske senatorer, så skal de bruge en eller to mere for at forhindre, at det kommer til afstemning, og det er ikke realistisk nu, siger han.

Derfor er der ikke meget, demokraterne nu kan gøre for at forhindre præsident Trump i at udpege en ny højesteretsdommer, hvis han ønsker det.

- Rent forfatningsmæssigt kan de ikke gøre meget for at stoppe det.

- Men der er en forventning fra demokratiske vælgere om, at de slås for det. De skal ikke bare lægge sig ned og finde sig i det, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Republikanere har skiftet holdning

Det er ikke kun demokraterne, der har argumenteret for, at det var forkert at lade præsidenten udpege en ny højesteretsdommer så kort tid inden valget.

Det var nemlig også den nu afdøde Ruth Bader Ginsburgs sidste ønske, at det først skulle ske efter valget.

Et banner med Ruth Bader Ginsburgs billede foran Højesteret med teksten "ingen bekræftelse før indsættelse". (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Og så er der republikanerne selv. For faktisk har alle de argumenter, som demokraterne i disse dage bruger for at få udskudt udnævnelsen, tidligere været brugt af republikanerne. Det skete, da Barack Obama i 2016 skulle udnævne en ny højesteretsdommer.

- Det amerikanske folk bør blive hørt i sagen om, hvem der bliver deres næste højesteretsdommer. Derfor bør denne plads ikke blive fyldt, før vi har en ny præsident, lød det dengang fra Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, efter den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia døde.

Selvsamme Mitch McConnell presser nu på for at få en afstemning om en ny dommer på plads inden valget.

Men for at kunne nå det skal det gå hurtigt. Ualmindeligt hurtigt. For hele processen med at få godkendt en ny højesteretsdommer tager normalt 2-3 måneder, fra præsidenten officielt peger på en kandidat.

Men på nuværende tidspunkt er der blot 41 dage til valget.

I grafen her kan du se, hvor lang tid det tog at få godkendt de nuværende højesteretsdommere:

Donald Trump har meddelt, at han vil annoncere sin kandidat til den ledige post på lørdag.

Præsidenten har bekræftet, at to kvinder - dommer Amy Coney Barrett og dommer Barbara Lagoa - står højt på hans korte liste over kandidater til Højesteret.

Hør podcasten 'Stjerner og striber', som i den seneste udgave ser nærmere på USA's højesteret: