’Velkommen til brexit’: Nu får chaufførerne konfiskeret deres madpakker

Brexit har ført mange forandringer med sig - blandt andet for lastbilchauffører, der tager madpakker med fra Storbritannien til EU.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne det ved første øjekast minde om et satireindslag i et late night-show:

En hollandsk toldbetjent er i gang med at gennemrode en stanniolindpakket madpakke, som en polsk lastbilchauffør har haft med sig fra Storbritannien.

- Er der kød på alle dine brødskiver?, spørger betjenten, der arbejder ved grænseovergangen i havnebyen Hoek van Holland, hvor han kontrollerer de lastbiler, der ankommer med færgen fra Harwich i England.

Det er der, bekræfter den noget forundrede chauffør, som står på sidelinjen og følger med i det særprægede optrin.

- Ok, så bliver vi nødt til at tage det hele, svarer betjenten, som ikke engang vil lade polakken pille kødpålægget af, så han i det mindste bare kan beholde brødet og spise det.

Det hele skal konfiskeres - og destrueres - når det kommer fra Storbritannien.

- Velkommen til brexit, sir. Og det er jeg ked af.

I linket herunder kan du se hele det indslag, som har vakt stor opsigt de seneste dage:

Gamle regler gælder ikke længere

Den korte sekvens stammer fra det hollandske nyhedsprogram EenVandaag, og den har i de seneste dage vakt en del opsigt.

Den er nemlig et lille, men meget konkret eksempel på de omvæltninger, som Storbritanniens farvel til EU-samarbejdet har ført med sig – også selvom briterne og EU-landene juleaftens dag indgik en frihandels- og samarbejdsaftale, der fastsætter nogle af reglerne for deres nye forhold.

Indtil årsskiftet kunne folk tage stort set alle de madvarer, de ville, med fra Storbritannien til et hvilket som helst andet EU-land. Det skyldes de fælles standarder, som alle medlemslandene har, når det kommer til fødevarer.

Men efter årsskiftet, hvor briterne kappede de allersidste bånd til unionen og hele dets indre marked, gælder de regler altså ikke længere.

Kan føre til bøde og straf

Nu er det hverken tilladt at tage eksempelvis kød eller mælk med sig fra Storbritannien. Heller ikke, hvis det bare er til privatforbrug - og det gælder også for danske turister, der har været en smuttur i London.

Ifølge Europa-Kommissionen kan sådanne varer nemlig "udgøre en reel trussel mod dyresundheden i hele unionen", fordi det ikke længere er sikkert, at de lever op til EU’s fællesstandarder. Og det rammer altså også chauffører, der skal krydse den hollandske grænse.

De nye regler om, at det ikke længere er lovligt at tage madpakkerne med fra Storbritannien til EU, kommer dog ikke ud af det blå. De gælder nemlig for alle såkaldte 'tredjeland', som Storbritannien nu er blevet for EU. Og kort før jul var de britiske myndigheder ude med en advarsel til chaufførerne om at læse op på de nye regler. Det kan nemlig føre til en bøde eller en politianmeldelse, hvis toldmyndighederne opdager, at man er i gang med at indføre ulovlige fødevarer til EU.

I Storbritannien har der været enkelte politikere, der har været ude at kritisere de hollandske toldmyndigheder.

- Hollænderne ved lige så godt som alle andre i EU, at vi har de højeste fødevarestandarder i Europa, lød det fra den konservative britiske parlamentariker - og brexit-tilhænger - Andrew Bridgen.

- Det her er en omgang skør, pedantisk bureaukrati, tilføjede den konservative Mark Francois, der ligeledes er stærk tilhænger af brexit, over for tabloidavisen Daily Mail.

Men ifølge de hollandske myndigheder er der intet at komme efter. De følger bare reglerne.

Her kan du forstå hele historien om brexit:

FacebookTwitter