Velkommen til helvede - politiet forventer vold ved G20-demonstration

Der er 8.000 voldelige aktivister forsamlet i Hamborg, hvor der er planlagt en stor demonstration mod G20-topmøde i dag.

"Velkommen til helvede".

Sådan lyder overskriften for en "international antikapitalistisk" demonstration i Hamborg i dag i anledning af et G20-topmøde, som fra i morgen samler lederne af verdens førende økonomier i den nordtyske storby.

Både på skrift og i videoer lægger arrangørerne op til, at demonstrationen kan udvikle sig voldeligt.

- Fra klokken 19 vil demonstrationen nærme sig den røde zone og det endelige møde vil blive holdt et stenkast fra topmødets lokation, står der blandt andet på demonstrationens hjemmeside, der også giver gode råd til, hvordan man skal opføre sig, hvis - eller snarere: når - politiet angriber demonstranterne.

Demonstrationen tiltrækker venstreorienterede aktivister fra nær og fjern. Fra Danmark deltager blandt andre den politiske organisation Revolutionære Antifascister, som tilbyder både juridisk rådgivning og en vegansk snack under busturen til Hamborg.

Se den officielle video for demonstrationen 'Welcome to Hell':

8.000 voldelige

Tysk politi har selv bidraget til fornemmelsen af, at Hamborg i de kommende dage vil blive forvandlet til en krigszone med en udtalelse om, at man forbereder sig på, at der vil befinde sig op mod 8.000 voldelige venstreekstremister i byen under topmødet.

For at klare udfordringen har politiet udkommanderet 20.000 mand til at passe på Donald Trump, Vladimir Putin og alle de andre statsledere, som kommer til Hamborg.

Ordensmagtens største opgave - i hvert fald med hensyn til antal - finder sted lørdag, når 100.000 mennesker ventes at gå gennem Hamborg ved en demonstration under parolen "Grænseløs solidaritet i stedet for G20".

Urolig optakt

Allerede tidligere på ugen brugte politiet vandkanoner og peberspray mod aktivister, efter betjente havde ryddet en ulovlig lejr i en park i Hamborg. Ved samme lejlighed beslaglagde politiet blandt andet knive, baseballbat og brændbart materiale.

Politiet udtaler, at man formentlig kun har fundet en lille del af de våben, som er blevet indsamlet til brug under topmødet, skriver Reuters.

Politiets vandkanoner kom i brug natten til onsdag. (Foto: CHRISTOPHE GATEAU © Scanpix)

Den tyske indenrigsminister Thomas de Maiziere lover dog, at topmødet ikke vil blive forstyrret.

- Ingen demonstrant kan bestemme, om eller hvornår eller hvor stats- og regeringsledere mødes i Tyskland, siger ministeren.

Hvem er demonstranterne?

  • Hele 170 forskellige organisationer deltager i massedemonstrationen "Grænseløs solidaritet i stedet for G20" på lørdag. Der vil være repræsentanter for de etablerede tyske politiske partier De Grønne og Die Linke, fagforbund, fredsbevægelser og forskellige socialistiske og kommunistiske grupperinger, skriver Deutsche Welle.

  • Demonstranterne vil blandt andet protestere over lukningen af Europas grænser for flygtninge, racisme, ulighed og modstanden mod klimatiltag.

  • De mere militante aktivister holder til i bydelen Sankt Pauli, som længe har været en anarkistisk og antifascistisk højborg.

  • Fredag, hvor selve topmødet begynder, er der varslet en symbolsk strejke i havnen i Hamborg. Det er uvist, hvor omfattende aktionen bliver.

  • 77 forskellige ngo'er, politiske partier, tænketanke og fagforbund holder et alternativt topmøde i Hamborg 5. og 6. juli.

Anarkistisk højborg

Man kan sagtens argumentere for, at de tyske myndigheder bad om problemer, da man valgte at placere G20-topmødet i netop Hamborg.

Byen har længe været kendt som lidt af en anarkistisk højborg - særlig i kraft af bydelen Sankt Pauli.

Aktivisme og fodbold går hånd i hånd i Hamborg-bydelen Sankt Pauli. (Foto: thorkild Amdi © Scanpix)

Ud over at være forlystelseskvarter er bydelen kendt for at huse mange venstreorienterede, der samles om blandt andet fodboldklubben FC St. Pauli, der spiller i den næstbedste række i Tyskland.

Både fodboldklubben og bydelen har i øvrigt et sørøverflag som sit kendetegn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk