Venezuela: Afstemning om præsidenten kommer tidligst i 2017

Valgkommission i Venezuela har udskudt afstemning så Maduro . Socialister kan dermed bevare magten uanset udfaldet.

En folkeafstemning om Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, finder først sted i starten af 2017, og dermed beholder hans parti magten i landet. (Foto: MARCO BELLO © Scanpix)

En folkeafstemning om, hvorvidt Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, skal afsættes, bliver ikke afholdt i år.

Landets nationale valgkommission oplyser, at den vil finde sted midtvejs i første kvartal af 2017.

Forskellen på 2016 og 2017 er ikke uvæsentlig. Den betyder nemlig, at Maduros socialistparti kan blive siddende ved magten, og hans vicepræsident kan blive præsident perioden ud.

Hvis afstemningen holdes inden 10. januar 2017 - og Maduro taber - ville det ifølge reglerne have medført et nyt præsidentvalg i det kriseramte land.

Hvis det lykkes oppositionen at samle underskrifter fra mindst 20 procent, mindst fire millioner, af de stemmeberettigede i landet, kan det udløse en afstemning.

Kravet fra valgkommissionen er, at de skal indsamles over en periode på kun tre dage fra 26.-28. oktober, hvis de skal erklæres gyldige.

Oppositionen beskylder ham for at være ansvarlig for landets dybe økonomiske krise.

Venezuela har længe været ramt af store uroligheder og sammenstød mellem politi og demonstranter, der er utilfredse med præsident Maduro. Landet har lidt hårdt under, at priserne på råvarer de seneste år er kollapset på verdensmarkedet.

/ritzau/

Facebook
Twitter