Venezuela går i sort: Maduro anklager USA for cyberangreb på kraftværker

Strømafbrydelser i flere venezuelanske storbyer har kostet menneskeliv.

  • Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, kalder modstanderen Juan Guaidó for en klovn og USA-dukke under en tale foran præsidentpaladset. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
  • Pizzaerne må laves i lanternelys i Caracas. (Foto: MARCO BELLO © Scanpix)
  • En af Caracas' hovedgader under endnu en dag med strømsvigt. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)
  • Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, holder tale til sine tilhængere i går. (Foto: Raul Martinez © Scanpix)
  • Maduro-tilhængerne var mødt talstærkt frem. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
  • Oppositionsleder og selverklæret præsident, Juan Guaidó, taler til sine støtter under en demonstration i Caracas i går. (Foto: MATIAS DELACROIX © Scanpix)
  • En Guaidó-tilhænger krammer en politimand under gårsdagens demonstrationer. (Foto: Cristian Hernandez © Scanpix)
  • Sikkerhedsstyrker afskærer Guaidó-støtter fra at komme til bestemte områder i hovedstaden. (Foto: FEDERICO PARRA © Scanpix)
1 / 8

Der er politisk højspænding i Venezuela, hvor tilhængere af den siddende præsident, Nicolás Maduro, og oppositionslederen, Juan Guaidó, i går demonstrerede i hovedstaden Caracas.

På trods af et par sammenstød mellem politiet og Guaidó-tilhængere, forløb demonstrationerne relativt roligt.

Men Maduro pustede til ilden under en tale foran præsidentpaladset, hvor han anklagede sin politiske modstander for at forårsage fatale strømafbrydelser ved hjælp af amerikanske cyberangreb:

- Vi har beviser, og de vil blive holdt ansvarlige, sagde Nicolás Maduro, ifølge BBC, og tilføjede:

- Vi vil også introducere nye måder at beskytte vores strømforsyning fra hackere.

Strømafbrydelser koster menneskeliv

Venezuela er afhængig af sine vandkraftværker, og oppositionen anklager præsidenten for at være skyld i strømsvigtene ved at have forsømt vedligeholdelsen i årevis.

De massive strømafbrydelser har stået på siden torsdag, og i fredags døde en 25-årig patient på universitetshospitalet i Caracas, da hendes respirator holdt op med at virke.

Ifølge organisationen Codevida health rights group er 15 patienter med nyresygdomme døde, fordi de ikke har kunnet modtage dialysebehandling under strømsvigtene.

Nogle mørklagte hospitaler har oplevet tumult, fordi pårørende har forsøgt at flytte patienter til hospitaler med nødstrømforsyning.

På børnehospitalet i hovedstaden kunne de ansatte ifølge BBC’s oplysninger kun arbejde, fordi de brugte deres mobiltelefoner som lyskilde.

Folket er splittet mellem to præsidenter

Den politiske konflikt finder sted, mens Venezuelas befolkning lider under mangel på mad og store økonomiske udfordringer.

Juan Guaidó annoncerede i går, at han vil turnere landet rundt, for at samle alle sine støtter til en massedemonstration i hovedstaden Caracas 'meget snart'.

Guaidó, der udnævnte sig selv til præsident den 23. januar, bliver støttet af mere end 50 lande, heriblandt USA og Danmark.

Men Nicolás Maduro, der overtog embedet efter forgængeren Hugo Chavez’ død i 2013, har fortsat støtte fra militæret samt Rusland og Kina.

Opdateret med dødstal på dialysepatienter.

Facebook
Twitter