Venezuela sat i undtagelsestilstand: USA får skylden

Præsident Nicaloas Maduro antyder, at undtagelsestilstand kan vare resten af 2016 og næste år med.

Aktivister, der støtter oppositonen i Venezuela, har de seneste dage været i flere sammenstød med politiet. (Foto: © GEORGE CASTELLANOS, Scanpix)

Venezuela er på randen af et økonomisk kollaps, og det har fået præsident Nicolas Maduro til at erklære landet i tre måneders undtagelsestilstand. Han giver udlandet skylden for elendigheden.

- Det er en trussel fra udlandet, sagde han sent fredag i en tale på tv, hvor han forklarede, at hensigten er at anspore modstandere til afsætte ham.

Maduro fortalte, at han har underskrevet et dekret om en ny undtagelsestilstand for at "neutralisere og nedkæmpe den udenlandske aggression".

Maduro lod forstå, at undtagelsestilstanden vil komme til at vare året ud og næste år med, men han forklarede ikke, om dekretet vil indskrænke borgerlige rettigheder.

Henvisningen til udlandet om en konspiration mod Maduros styre handler i første række om USA.

Dermed udvider Maduro de indgreb, han foretog allerede i januar. Om det nye dekret sagde han, at det giver "en mere fyldestgørende og omfattende beskyttelse af vort folk". Det gælder i forhold til ytringsfrihed og vil sikre mere stabilitet, så landet kan producere sig ud af krisen, mente han.

Dekretet i januar gav ham vidtrækkende økonomiske beføjelser, herunder ret til at overtage private virksomheder for at sikre forsyningen af dagligdags varer.

Oppositionen ser det som optakt til en ny bølge af ekspropriationer af privat ejendom.

Maduro anklager hyppigt det private erhvervsliv og USA for at konspirere mod ham. Regeringen i Washington har haft et anstrengt forhold til landet, siden afdøde præsident Hugo Chávez i 1999 erklærede sin venstreorienterede revolution.

/ritzau/AFP