Venezuelansk oliegigant donerede millionbeløb til Donald Trumps indsættelse

Mere end 740 millioner kroner blev samlet ind forud for indsættelsen i januar.

Det statsejede venezuelanske olieselskab PDVSA bidrog med en halv million dollars til Donald Trumps indsættelse. (Foto: pool © Scanpix)

Private donorer stod i kø, da den amerikanske præsident den 20. januar skulle indsættes i Washington som USA's 45. præsident.

Holdet bag finansmogulen fik nemlig samlet 106,7 millioner dollars ind - 740 millioner kroner - fra flere af de største amerikanske virksomheder, viser netop offentliggjorte tal ifølge flere amerikanske medier heriblandt Washington Post.

Hermed smadrede Donald Trump alle rekorder og slog sin forgænger, Barack Obama, som formåede at samlede 53 millioner dollars ind forud for sin første indsættelse i 2009.

Det er dog ikke rekordbeløbet, som løber med de største overskrifter i de amerikanske medier. Den 510 sider lange pdf-fil over donorer viser nemlig, at det statsejede venezuelanske olieselskab PDVSA har bidraget med en halv million dollars til festlighederne. Det har de gjort gennem deres amerikanske datterselskab Citgo Petroleum, som de har det fulde ejerskab over. Det beretter blandt andet finansmediet Bloomberg.

Historien er kommet frem samme dag, som hundredtusindvis af venezuelanere gik på gaden for at demonstrere mod landets præsident, Nicolas Maduro, og kræve et nyvalg. Mindst to personer meldes dræbt i forbindelse med demonstrationerne - en 18-årig mand, som blev skudt i hovedet på vej til fodbold og en 24-årig kvinde,, som meldes dræbt ved en demonstration på grænsen til Colombia.

USA har også officielt fordømt Venezuela, hvilket skete i forbindelse med, at demonstrationerne for alvor blussede op tirsdag.

- De ansvarlige for den kriminelle undertrykkelse af fredelige demokratiske aktiviteter vil blive individuelt ansvarlige for deres handlinger af det venezuelanske folk og fra det internationale samfund, lyder det i erklæring fra Det Hvide Hus ifølge Associated Press.

Facebook
Twitter