Venezuelas pressede leder: 'Vi har slået kupforsøget ned'

Venezuelas udfordrede leder Maduro beskylder USA for at stå bag gårsdagens uroligheder i Venezuela.

Gårsdagen bød på voldsomme gadekampe i Venezuela. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)

Soldater har forpurret et kupforsøg i Venezuela. Sådan lyder udmeldingen fra præsident Nicolás Maduro i kølvandet på gårsdagens dramatiske begivenheder i det sydamerikanske land.

Her udbrød der gadekampe, efter landets selvudnævnte præsident og leder af oppositionen, Juan Guaidó, hævdede, at han havde sikret sig opbakning fra det venezuelanske militær i sin kamp for at vælte Maduro.

Samtidig opfordrede han sine støtter til at gå på gaden i det, han betegnede som indledningen på afslutningen af 'Operation Frihed.'

Men ifølge Reuters er der ikke tegn på, at Venezuelas militære top har skiftet side, og Maduro erklærer det "afsporede kupforsøg" for nedkæmpet.

Den kontroversielle præsident skyder skylden på USA og den "kupglade højrefløj", skriver The Guardian.

Imens kalder Guaidó til nye demonstrationer i dag og opfordrer igen militæret til at støtte ham.

Løb ud i sandet

Juan Guaidó sagde i går, at tiden var kommet, til at genvinde demokratiet en gang for alle, men timer senere stod oppositionslederen fortsat under den samme motorvejsbro med en lille skare af soldater.

I mellemtiden var flere af styrets modstandere, der havde brudt deres husarrest, vendt tilbage til deres hjem, beretter nyhedsbureauet AP.

Alligevel hævdede Guaidó i et indlæg på Twitter i nat dansk tid, at Maduro ikke længere har militærets opbakning.

- I morgen fortsætter vi eksekveringen af "Operación Libertad" (operation frihed, red.), lyder det fra Guaidó i tweetet.

Sikkerhedsstyrkerne i Venezuela slog hårdt ned ved gadekampe i går, hvor demonstranter blandt andet blev påkørt af pansrede køretøjer. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)

Ifølge Carlos Salas Lind, ekstern lektor i international politik ved CBS, tyder alt på, at Maduro fortsat har militæret på sin side.

- Man kan sige, at Guaidó har befolkningen og måske nogle højtrangerende generaler, der ikke siger det højt, men han har ikke den store opbakning hos militæret endnu, siger han.

- Maduro har 2.000 generaler, som han kan styre, så det er utrolig svært at koordinere et kup, hvis man skal gå imod ham, siger lektoren, der understreger militærets store betydning i et land som Venezuela.

- Det er en latinamerikansk tradition, at hvis man har militæret bag sig, så har man den reelle magt, siger Carlos Salas Lind, der peger på, at militæret i latinamerika i højere grad har en rolle i forhold til at beskytte styret mod indre frem for ydre fjender.

Større spil i gang

Det er ikke kun Venezuelas styre og opposition, der er involveret i konflikten i landet. Den selvudnævnte præsident Guaidó bakkes op af blandt andre USA, EU samt flere sydamerikanske lande, mens blandt andet Rusland og Kina står bag Maduro.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, havde Maduro et fly klar til at transportere ham til Cuba, men Rusland overbeviste ham om at blive siddende.

Det er svært at vurdere situationen ud fra de meldinger, der kommer ud i øjeblikket, fordi der i øjeblikket er en informationskrig i gang, siger Carlos Salas Lind. Han stiller sig derfor skeptisk i forhold til amerikanernes udmelding om, at Maduro i går var klar til at forlade landet.

- Jeg tror ikke, at en mand som Maduro, som vi har set ham indtil nu, ville gøre det, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk