Venezuelas regering: 'Militære forrædere' har iværksat et 'mindre kupforsøg'

Ifølge nyhedsbureauer er der affyret tåregas tæt ved en luftbase, hvor den selvudnævnte præsident, Juan Guaidó, opholder sig.

På Twitter skriver Juan Guaidó blandt andet, at han i dag mødes med de vigtigste enheder i militæret for at indlede afslutningen af 'Operation Frihed.' (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Den venezuelanske regering er lige nu i færd med at slå tilbage mod et mindre kupforsøg iværksat af 'militære forrædere'.

Det oplyser regeringen ifølge nyhedsbureauet AP.

Samtidig melder AP, at der er affyret tåregas nær en luftbase, hvor den selvudnævnte præsident, Juan Guaidó, opholder sig sammen med flere soldater.

Det viser en video, som Juan Guaidó har lagt ud på Twitter.

Ifølge AP er den tidligere oppositionspolitiker og nuværende aktivist, Leopoldo Lopez, der tidligere er blevet idømt 13 års fængsel, også tilstede på luftbasen.

På Twitter skriver Juan Guaidó blandt andet, at han i dag mødes med de vigtigste enheder i militæret for at indlede afslutningen af 'Operation Frihed.'

 • Venezuelanere på gaden i hovedstaden Caracas. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
 • Sikkerhedsstyrkerne anvender tåregas flere steder for at paralysere optøjerne. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
 • Det vides ikke, hvor meget af det venezuelanske militær der har vendt præsident Maduro ryggen. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
 • Der er affyret tåregas tæt på militærbasen, hvor Juan Guaidó opholder sig med flere militærfolk. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
1 / 4

Præsident: Regeringsstøtter - forsvar Maduro!

Udviklingen i hovedstaden Caracas er ikke gået regeringens næse forbi.

For kort tid siden opfordrede præsidenten for Venezuelas lovgivende forsamling, Diosdado Cabello, der støtter Venezuelas siddende præsident, Nicolás Maduro, regeringsstøtter til at samle sig og forsvare præsidenten.

Samtidig afviser forsvarsminister Vladimir Padrino, at militæret skulle have vendt sig mod den siddende præsident.

Det skriver AP.

Udfordrer Maduro

Juan Guaidó har udfordret Nicolás Maduro på posten som præsident ved i januar at erklære sig selv for midlertidig præsident i landet.

Han får blandt andet opbakning fra USA, EU og flere sydamerikanske lande.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, har i et tweet tirsdag eftermiddag understreget den danske støtte til Guaidó.

Venezuelas politiske udvikling siden Maduro

 • Marts 2013: Venezuelas præsident, Hugo Chávez, dør efter 14 år ved magten. Vicepræsident Nicolás Maduro tager over.

 • April 2013: Maduro bliver valgt som præsident for en seksårig periode efter et tæt valg. Oppositionens kandidat beskylder efterfølgende Maduro for valgsvindel og opfordrer sine støtter til at demonstrere.

 • December 2015: Oppositionen vinder magten i Nationalforsamlingen, mens regeringens popularitet daler efter lang tids økonomisk tilbagegang.

 • Marts 2017: Højesteretten i Venezuela meddeler, at den overtager Nationalforsamlingens funktioner. Højesteret vender dog på en tallerken efter ramaskrig fra verdenssamfundet. Derpå følger flere måneder med store protester mod regeringen.

 • Juli 2017: Regeringen indkalder til en folkeafstemning om at oprette en ny og magtfuld lovgivende institution. Afstemningen boykottes af oppositionen.

 • Februar 2018: Regeringen annoncerer, at præsidentvalget vil blive afholdt i første halvår af 2018. De største oppositionspartier melder et boykot.

 • Maj 2018: Maduro genvinder klart præsidentposten over en mindre kendt oppositionskandidat. Valgdeltagelsen er lav. USA anerkender ikke resultatet.

 • Januar 2019: Juan Guaidó bliver leder af landets Nationalforsamling, som stort set har mistet sin magt. Han kalder Maduro for en tronraner.

 • Januar 2019: Guaidó udråber sig selv som midlertidig præsident ved det største møde i oppositionen siden 2019.

 • Han anerkendes som landets retmæssige præsident af USA og flere af Venezuelas nabolande. Kina og Rusland står dog på Maduros side.

 • 4. februar 2019: Storbritannien, Frankrig og Danmark anerkender sammen med flere andre EU-lande Guaidó som fungerende præsident i Venezuela.

 • 30. april 2019: Tidligt tirsdag morgen siger Guaidó, at han har sikret sig støtte fra soldater fra Venezuelas militær. Regeringen afviser og oplyser, at den har afværget et lille "militærkup" udført af "forrædere" fra militæret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk