Venner til Khashoggi kræver lig udleveret: 'Giv os Jamal, så vi kan holde en begravelse'

Saudi-Arabien har indrømmet, at den saudiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på landets konsulat i Istanbul.

Sammen med andre venner og bekendte gav den tyrkiske journalist og formand for det tyrkisk-arabiske medieforbund, Turan Kislakci, i går en melding til pressen, efter Saudi-Arabien har indrømmet, at journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

- Giv os Jamal, så vi kan holde en begravelse for ham. Så alle mennesker, der holder af ham, og verdens ledere kan komme her til Istanbul for at stede ham til hvile.

Ordene kommer fra Turan Kislakci, der er formand for det tyrkisk-arabiske medieforbund.

I går stod han frem foran pressen med en række andre venner og bekendte til den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i begyndelsen af oktober.

Og formålet var klart. De ønsker, at myndighederne i Riyadh, Saudi-Arabiens hovedstad, udleverer liget.

Jamal Khashoggi gik ind på konsulatet den 2. oktober, fordi han skulle have styr på nogle papirer til sit forestående bryllup. Men han kom aldrig ud.

- Efter tre dage mistede vi håbet, sagde Turan Kislakci foran pressen i går.

Vennerne og omverdenens mistanke blev slået fast, da Saudi-Arabien natten til lørdag indrømmede, at Khashoggi blev dræbt på konsulatet. Ifølge en offentlig anklager skete det i forbindelse med en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet.

En melding, som mange af verdens ledere finder utroværdig. Blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mener, at man ikke har fået den fulde sandhed endnu.

'Min kære'

Også Jamal Khashoggi's forlovede, Hatice Cengiz, har reageret på meldingen om hans død.

I aftes delte hun en video på Twitter, hvor Khashoggi snakker, mens han bliver filmet. Pludselig hopper en kat op på hans skød. Han kigger ned, smiler, hvorefter han og filmholdet bryder ud i latter.

Til videoen skriver hun følgende:

- De har taget din kropslige tilstedeværelse fra min verden. Men din smukke latter vil forblive i min sjæl for altid. Min kære.

Den dræbte journalist Jamal Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz (tv.), ses foran Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul dagen efter hans forsvinden. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

Flere skal stilles til ansvar

I alt er 18 personer indtil videre blevet anholdt i forbindelse med Jamal Khashoggis død. Blandt de anholdte er efterretningsofficer Ahmad al-Assiri og Saud al-Qahtani, der er personlig assistent for Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed Bin Salman.

I Turan Kislakcis tale foran pressen i går ved Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul gjorde han det klart, at flere skal stilles til ansvar.

- Vi vil have retfærdighed for Jamal. 18 (mistænkte, red.) er ikke nok. Vi vil have dem, der gav ordren, sagde han.

På nuværende tidspunkt er det uvist, hvor liget af Jamal Khashoggi er.

Ifølge CNN sagde USA's præsident, Donald Trump, i går, at han ikke har nogen oplysninger om det.

- Ingen ser ud til at vide det. Nogle ved det, men ingen fra de forskellige efterforskningsgrupper ved det på nuværende tidspunkt.