Verden fordømmer homojagt - men Putin beskytter diktatorisk præsident

Tjetjenien torturerer homoseksuelle og er ligeglad med, hvad resten af verden mener, vurderer minoritetsforsker.

Lederen af Tjetjenien, Ramzan Kadirov, beskyldes for at holde republikken i et magtpolitisk jerngreb, hvor han arbejder tæt sammen med den russiske ledelse. (Foto: Eduard Korniyenko © Scanpix)

Det har absolut ingen effekt, når Danmark og andre nationer fordømmer tortureringen af homoseksuelle i Tjetjenien.

Det vurderer Helen Krag, der som minoritetsforsker på Københavns Universitet har beskæftiget sig med de russiske, selvstyrende republikker i Kaukasus gennem mange år.

- Hvis den politiske ledelse i Tjetjenien ikke vil have homoseksuelle, så er det sådan, uanset hvad andre mener, siger hun.

- Tjetjenien er et sørgeligt problem.

I begyndelsen af april indledte Tjetjenien en jagt på homoseksuelle, og gennem de sidste to uger er omkring 100 tjetjenske mænd angiveligt blevet anholdt og mishandlet, og mindst tre er blevet dræbt, lyder det fra internationale medier og LGBT-organisationer.

Det er blevet fordømt af politiske ledere fra blandt andet Canada, Storbritannien og EU, og herhjemme har LGBT Danmark i dag sendt et brev til Anders Samuelsen (LA), hvor organisationen opfordrer udenrigsministeren til at følge trop og supplere sit tweet om situationen i Tjetjenien med en officiel fordømmelse på vegne af den danske stat.

- Der er brug for, at regeringer verden over forstærker deres fordømmelser og sætter ind.

- Det vil lægge pres på de lokale myndigheder, og de lokale aktivister vil vide, at vi støtter dem, siger Martin Iversen Christensen, udenrigspolitisk talsperson for LGBT Danmark.

Dermed tilslutter LGBT Danmark sig et kor af organisationer og menneskerettighedsaktivister, som vil have det internationale samfund til at gribe ind over for homo-forfølgelsen i Tjetjenien.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, (tv), og Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, (th) mødes løbende for at tale om situationen i begge regeringer. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Totalitært diktatur

Trods gode ambitioner, officielle fordømmelser fra politiske ledere og opmærksomhed fra internationale medier, så ændrer Tjetjenien eller Rusland formentlig ikke kurs, vurderer Helen Krag.

Hun forklarer, at Tjetjenien kan ses som et totalitært diktatur, som Rusland holder hånden under, og derfor er den excentriske leder af den selvstyrende republik, Ramzan Kadirov, fuldstændig ligeglad med forholdet til resten af verden.

- Man kan sige til Putin, at "det synes vi ikke om", men jeg tror egentligt ikke, at det nytter noget. Homoseksuelle har det jo heller ikke for godt i Rusland, og Putin har accepteret situationen i Tjetjenien.

- Der er ingen som helst muligheder for at lægge pres på Tjetjenien, understreger Helen Krag,

Dmitry Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin, fortalte i dag til nyhedsbureauet AP, at "Rusland ikke har valid information om problemer i området omkring Tjetjenien", og tidligere på ugen udtalte en talsmand for den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, at "du kan ikke tilbageholde og retsforfølge mennesker, som ganske enkelt ikke eksisterer i republikken".

Talsmænd for det tjetjenske styre oplyste ligeledes i går på stats-tv, at der er planer om at "gengælde de usandheder", som journalisterne på det russiske uafhængige medie Novaya Gazeta skrev, da mediet omtalte forfølgelsen af homoseksuelle i Tjetjenien som det første medie, og hvorfra historien siden har spredt sig globalt.

Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, har med støtte fra Rusland opført en kæmpe moské i hovedstaden Grosnyj. (Foto: Eduard Korniyenko © Scanpix)

Stabilitet byttes for frihed til at herske

Forklaringen på, at Rusland sætter kikkerten for det blinde øje i forhold til Kadyrovs diktatoriske styre i Tjetjenien, finder man ved at dykke ned i historien, fortæller Helen Krag.

Efter opløsningen af Sovjetunionen, var Tjetjenien skueplads for voldsomme kampe tilbage i 1990'erne og 00'erne. Tjetjenske aktivister lykkedes næsten med at løsrive sig fra Rusland og erklære republikken for en selvstændig nation.

Det russiske styre satte en stopper for planen via en brutal militæraktion, og efterfølgende udpegede og indsatte Kreml-regeringen Ramzan Kadyrov som politisk leder af Tjetjenien.

Helen Krag forklarer, at Ramzan Kadirov i russiske øjne er en garant for stabilitet i Tjetjenien og sikkerhed for, at indbyggerne ikke begår attentater eller angreb i Rusland.

Som "betaling" for stabilitet har Ramzan Kadirov fået frihed til at styre republikken, som han ønsker, og Moskva støtter Tjetjenien økonomisk. Efter Ramzan Kadirov blev indsat, har han indført et islamisk styre, der blandt andet har resulteret i et officielt krav om, at kvinder skal bære tørklæde.

Forholdene, som folket lever under, oplevede Helen Krag blandt andet for et par år siden, da hun mødte et par tjetjenere til en konference i Georgien.

- De fortalte mig, at de egentligt ikke måtte snakke med mig, og hvis de gjorde det, så ville det få konsekvenser for deres børns karriere. De satte deres liv på spil ved at gøre det, siger hun.

Set i lyset af historien og forholdet til Rusland er det ifølge minoritetsforskeren derfor højst usandsynligt, at Putin vil sætte ind overfor Tjetjeniens forfølgelse af homoseksuelle trods pres fra det internationale samfund.

- Kadirov er meget ung, og han dør ikke foreløbigt. Så han får nok lov at herske i lang tid endnu, siger Helen Krag.