Verden højeste bygning er 828 meter

Burj Khalifa i Dubai er mere end 300 meter højere end den hidtil højeste bygning i verden og dobbelt så høj som Empire State Building i New York.

Midt i en krisetid indviede Dubais emir mandag aften verdens højeste bygning.

Burj Khalifa, før kendt som Burj Dubai,er 828 meter høj og dermed mere end dobbelt så høj som Empire State Building i New York.

Bygningen blev indviet ved en højtidelighed i aftenmørket, der havde samlet emiren Mohammad bin Rashed al-Maktoum, hans familie, gæster fra den arabiske verden og mange tusinde nysgerrige.

Den overgår langt den hidtil højeste bygning i verden - Taipei 101 i Taiwan. Helt nøjagtigt med 319 meter.

Endnu længere op

Bill Baker, der ingeniør og partner i det amerikanske selskab Skidmore, Owings og Merrill, som har tegnet bygningen, mener, at Burj Dubai sætter en ny standard, og at det kan tilskrives ejendomsselskabet Emaar, der delvist ejes af Dubais regering.

- Vi troede, at det ville blive en lille smule større end det hidtil største tårn Taipei 101. Emaar blev ved med at bede os om at gå endnu længere op, men vi vidste ikke, hvor langt vi kunne gå, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Emaar har investeret mere end 7,5 milliarder kroner i bygningen, der blev påbegyndt i 2004.

200 etager

Burj Dubai, der har 200 etager, indeholder 900 lejligheder og et hotel. Ifølge ejendomsselskabet er 90 procent af bygningen blevet solgt.

Dubai er ellers løbet ind i alvorlige finansielle problemer, der er ved at underløbe ejendomsmarkedet i det eksklusive emirat.

Sidst i 2009 meddelte Dubai, at det ikke det næste halve år kan afdrage på en enorm milliardgæld. Kun et nødlån fra naboemiratet Abu Dhabi på godt 50 milliarder kroner afværgede en økonomisk nedsmeltning.

Flere analytikere siger, at Burj Dubai risikerer at blive en skamstøtte over en fejlslagen økonomi.

FacebookTwitter