Verden raser over skamfering af ung afghansk mor

Et foto af en afghansk kvinde, hvis næse blev skåret væk af hendes mand, har udløst udbredt harme, og aktivister kræver, at manden bliver straffet for sin "barbariske handling."

Drabet på en 27-årig kvinde udløste sidste år voldsomme protester blandt den afghanske befolkning. (Foto: OMAR SOBHANI © Scanpix)

Et afghansk mands brutale overfald på sin egen kone har igen vakt debatten om kvinders forhold i Afghanistan til live.

Den blot 20-årige mor fik ifølge Ritzau skåret næsen af med en lommekniv under et af mandens raserianfald.

Den skamferede kvindes ansigt er blevet delt meget på sociale medier, og ifølge Ritzau er der et massivt krav om, at kvindens mand skal straffes for sin handling.

Men det er langt fra første gang, at landet kommer i omverdenens søgelys for brutal vold mod kvinder. Ifølge Human Rights Watch har intet mindre end 87 procent af afghanske kvinder faktisk oplevet vold eller overgreb i løbet af deres liv.

I 2015 vakte et voldsomt overfald og drab på en 27-årig kvindelig studerende harme verden rundt - og i Afghanistan. Kvinden blev overfaldet og tævet ihjel af 26 mænd, som efterfølgende satte ild til kvinden og smed hende ud fra en bro.

Baggrunden for overfaldet var, at kvinden var mistænkt for at have brændt sider fra koranen.

Det farligste land for kvinder

I 2011 fik landet den tvivlsomme ære at at blive kåret som det farligste land i verden at være kvinde.

For mindre end et år siden kunne en rapport fra Amnesty International berette om, hvordan kvinderettighedsforkæmpere blev udsat for angreb i et forsøg på at sprede frygt og stoppe kampen for kvinders rettigheder.

Kvindeundertrykkelsen var ekstrem i landet under Taliban-regimet, som blev styrtet ved en amerikanskledet invasion i 2001, hvor Taliban ville beskytte al-Qaedas ledere efter angrebene i New York og Washington.

Der er siden sket reformer, og i 2009 indførte den afghanske regering en lov, der skulle sikre kvinder mod vold og overgreb.

Vold uden konsekvenser

Men loven er ikke blevet håndhævet, og der er behov for langt flere reformer, siger kvindegrupper i Kabul ifølge Ritzau. Angreb mod kvinder får nemlig sjældent følger, lyder det fra Human Rights Watch.

- Skrækkelige sager som denne sker alt for ofte i Afghanistan, siger Heather Barr, som er researcher hos menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch ifølge Ritzau.

- Vold mod kvinder får sjældent følger for mændene, og nogle mener, at kvinder er deres ejendom, og at vold er deres ret, siger hun.

I november blev en ung kvinde stenet til døde i den centrale Ghor-provins, efter at hun var blevet beskyldt for utroskab.