Verden reagerer på indsættelsen af Biden: 'USA er tilbage' og 'demokratiets sejr over den ekstreme højrefløj'

Mette Frederiksen håber, at Biden bliver en samlende kraft, mens Anders Fogh Rasmussen ånder lettet op.

Præsident Biden har modtaget lykønskninger fra nær og fjern. (Foto: © Doug Mills, Scanpix)

Indsættelsen af Joe Biden som USA's 46. præsident i går var en historisk dag og en foreløbig afslutning på de seneste fire års amerikanske kurs under Donald Trump.

Og rundt omkring på kloden har verdens ledere reageret på indsættelsen med lykønskninger til den nye præsident.

En af dem kommer fra Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, der ikke lægger skjul på sin kritik af Joe Bidens forgænger.

- Bidens valgsejr repræsenterer demokratiets sejr over den ekstreme højrefløj. For fem år siden troede vi, at Trump var en dårlig joke, men fem år senere indså vi, at han bragte verdens mest magtfulde demokrati i fare, siger han ifølge Ritzau.

'USA er tilbage"

Mens Pedro Sánchez kritiserer Donald Trump, har en række andre af verdens ledere holdt sig til at lykønske præsident Biden.

Det gælder blandt andet formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

- USA er tilbage. Europa står klar til at puste nyt liv ind i vores dyrebare alliance med en gammel og pålidelig partner, skriver hun på Twitter.

Også Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, mener, at supermagten er tilbage.

- Tillykke til Joe Biden. Amerika er tilbage. Amerikas nye begyndelse vil gøre demokratiet endnu stærkere. Sammen med det koreanske folk er jeg med på jeres rejse for et forenet USA, skriver han på Twitter.

Den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, kaldte i går Bidens indsættelse "en god dag for demokratiet" efter "forsøg på at skade USA's institutionelle struktur".

- Jeg er meget lettet over, at Biden bliver taget i ed som præsident og flytter ind i Det Hvide Hus. Jeg ved, at mange i Tyskland har det på samme måde.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har en mere neutral lykønskning:

Det tyder på, at man også i Kina er tilfredse med magtskiftet.

- Jeg bed mærke i, at præsident Biden i sin indsættelsestale adskillige gange snakkede om sammenhold, lyder det fra Hua Chunying, talsperson fra det kinesiske udenrigsministerium, ifølge AP.

- Jeg mener, at det lige præcis er, hvad forholdet mellem Kina og USA har brug for. I de sidste fire år har alle kunnet se, at få "anti-Kina-politikere" har løjet til deres egen fordel og opfordret til had. Både det kinesiske og amerikanske folk har lidt under det.

Joe Biden har irske rødder, og derfor glæder det den irske premierminister, Micheál Martin, at "en sand ven af Irland" er blevet præsident.

Gårsdagens indsættelse er på forsiden af samtlige store britiske aviser. Tabloid-avisen Daily Mirror har denne forside i dag:

Anders Fogh: "En glædens dag"

Også statsminister Mette Frederiksen (S) er gået til tasterne.

- Stort tillykke til Joe Biden. USA’s 46. præsident. Det er mit håb, at præsident Biden bliver en samlende kraft efter den uro og splittelse, vi desværre har set vokse i det amerikanske samfund, skriver hun på Facebook.

Hun er ikke den eneste fremtrædende dansker med forbindelser til den nye amerikanske præsident, der er kommet med en lykønskning.

Også den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, der også har været generalsekretær i Nato, har lykønsket USA's nye præsident.

- Jeg skrev til ham, at jeg ønsker ham al muligt held og lykke, og at jeg støtter hans ønske om at samle hele verdens frie samfund, siger Anders Fogh Rasmussen, der ikke lægger skjul på sin glæde over udskiftningen i Det Hvide Hus.

- I går var en glædens dag, efter at den værste præsident, som jeg mener USA nogensinde har haft, har forladt Det Hvide Hus. Så er der grund til at ånde lettet op, siger han til P1 Morgen.

Et amerikansk problem

Mens i går var en glædens dag for flere af de mennesker, som DR's folk mødte i den amerikanske hovedstad, så pegede flere af dem på, at landet lige nu er dybt splittet.

- Vi stoler ikke på hinanden længere, siger Don Folden.

- Det her er et amerikansk problem, siger Don Folden, der peger på, at den store splittelse også har ramt amerikanske familier, hvor familiemedlemmer er holdt op med at tale sammen.

En anden, der savner sammenhold, er Biden-tilhængeren Anthony, som var rejst fra Texas til den amerikanske hovedstad i anledning af indsættelsen.

- Vi håber, at vi kan komme tilbage og stå sammen om noget fælles igen, siger han.

- De seneste fire år har vi ikke kunnet blive enige om problemerne, og det er der, det starter. Vi kan sagtens være uenige om løsningerne, men der er brug for, at vi først kan blive enige om problemerne.

- Jeg håber, at denne regering kan appellere til begge sider og bringe dem sammen og rent faktisk få vedtaget lovgivning, der kan hjælpe folk på tværs af landet med udfordringerne, som vi alle står over for.