Verden reagerer på nyheden om forulykket ubåd: 'Titanic har krævet yderligere fem liv'

Både medier og pårørende peger på symbolikken i, at Titan forulykkede på vej til verdens mest berømte skibsvrag.

Den enorme eftersøgningsindsats blev indstillet i går, efter det kom frem, at man har fundet vragrester fra Titan på Atlanterhavets bund. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Efter flere dagens spredte meldinger og intens mediedækning blev det i går slået fast, at den forsvundne miniubåd Titan er forulykket, og de fem passagerer er omkommet.

I går kunne den amerikanske kystvagt fortælle, at man havde fundet vragrester fra Titan, og at det tydede på, at en katastrofal implosion havde fundet sted.

Dermed blev der sat et foreløbigt punktum i den fem dage lange saga om Titans skæbne.

Siden har fulgt en række reaktioner fra nær og fjern.

'Titanic har krævet yderligere fem liv'

Tre briter var ombord på Titan, og historien er derfor blevet fulgt ganske tæt i Storbritannien de seneste dage, hvor medier som BBC og The Guardian har kørt liveblogs om sagen i adskillige døgn.

En lang række britiske aviser har ligeledes nyheden om dødsfaldene på deres forsider idag.

- Titanic har krævet yderligere fem liv, skriver tabloidavisen Daily Mail, mens konkurrenten The Sun konkluderer: "De havde ikke en chance".

Den britiske avis Daily Express skriver også, at Titanic nu har krævet flere ofre. (Foto: © Screenshot fra mediets Twitter-profil)

Den amerikanske tabloidavis New York Post udlægger på lignende vis miniubådens ulykke med overskriften:

- Titanic kræver flere ofre.

Fartøjets fatale forsøg på at nærme sig vraget af Titanic har ikke overraskende fået flere medier til at spørge James Cameron ind til ulykken. Ud over at have instrueret den ikoniske spillefilm Titanic, så har canadieren også en del erfaring med udforskning af dybet.

Filminstruktøren har ikke været sen til at koble Titans skæbne sammen med det berømte vrag, som ubåden var på vej mod, da det forulykkede.

- Mange mennesker døde som et resultat af det, og nu ser vi en meget lignende tragedie ved præcis samme sted, hvor advarsler også blev ignoreret, siger Cameron med henvisning til, at flere har advaret om sikkerheden ombord på Titan.

Det vides endnu ikke, hvor eller hvornår implosionen skete.  (Foto: © OCEANGATE EXPEDITIONS, Ritzau Scanpix)

Pårørende fortæller om deres tab

Flere af de pårørende har siden gårsdagens triste nyhed sat ord på deres tab. Det gælder blandt andet familien til den kendte oceanograf og opdagelsesrejsende Paul-Henri Nargeolet, som var Titans kaptajn.

De siger, at franskmanden, som foretog over 35 dyk til Titanics vrag, vil blive husket som "en af moderne histories største dybhavsudforskere".

- Når man tænker på Titanic og alt, hvad vi ved om skibet den dag i dag, så vil man tænke på Paul-Henri Nargeolet og hans legendariske arbejde, siger hans familie ifølge BBC.

- Men vi vil huske ham mest for hans store hjerte, hans utrolige humoristiske sans, og hvor meget han elskede sin familie, lyder det endvidere fra familien.

Paul-Henri Nargeolet blev kaldt "Mr. Titanic" som følge af hans store ekspertise, hvad angår det berømte skibsvrag fra 1912, skriver BBC. (Foto: © Joel Saget, Ritzau Scanpix)

Larry Daley, som er en mangeårig ven af franskmanden, fortæller, at han kan se en symbolik i vennens død, som han kalder "hjerteskærende". Han finder dog trøst i, at Paul-Henri Nargeolet "mistede sit liv et sted, som han virkelig elskede", siger Daley til BBC.

- På en måde er det ret symbolsk.

En lignende følelse finder man hos Nargeolets stedsøn, John Paschall.

- Jeg tror, at det betyder meget, at han tilbragte sine sidste øjeblikke ved et sted i verden, der betød så meget for ham, siger han til det amerikanske medie CBS.

Den britisk-pakistanske milliardær Shahzada Dawood og hans 19-årige søn, Suleman, er blandt de fem ofre fra ulykken. (Foto: © ENGRO CORPORATION LIMITED, Ritzau Scanpix)

Dawood-familien har også udsendt en pressemeddelelse efter gårsdagens nedslående melding fra den amerikanske kystvagt. Her takker man alle, som har deltaget i eftersøgningsarbejdet.

- Deres utrættelige indsats var en kilde til styrke for os i denne svære tid, skriver familien.

- Vi skylder også tak til vores venner, familie, kolleger og sympatisører fra hele verden, der har støttet os i vores nødens stund. Den enorme kærlighed og støtte, vi har modtaget, fortsætter med at hjælpe os med at udholde dette ubegribelige tab, lyder det endvidere.

Nyheden om de fem passagerers død har også fået Det Hvide Hus til at reagere.

- Vores hjerter går ud til familierne og de pårørende til dem, som mistede livet ombord på Titan. De har været i gennem en sindsoprivende prøvelse, og vi har dem i vores tanker og bønner, lyder det i en erklæring fra Det Hvide Hus.