Verdens bedst uddannede husmødre

Japan er kendt som et af verdens højst udviklede lande, teknologisk set. Men det er også yderst traditionelt, når det kommer til kønsrollerne.

Mor Maki leger med sin søn Manato på to år, mens far er på arbejde.

- Bilen kommer, siger hun mens lille Manato griner af vild begejstring på gulvet.

Ligesom en stor del af Japans mange andre husmødre var det ikke med sin gode vilje, at Maki Kawano forlod sit job i forlagsbranchen for lidt over to år siden. Men da hun først blev gift og senere gravid, vidste hun godt, at det snart var slut med at arbejde.

- Når man blev gift i mit firma, var det almindeligt, at kvinder blev husmødre. Det var sådan ledelsen tænkte, fortæller Maki Kawano.

Savner sit arbejde

Arbejdet var en vigtig del af Makis identitet og i dag kan hun godt føle sig en anelse kedelig, når hun ser andre kvinder, der skal noget udenfor for hjemmets fire vægge.

- Når jeg tager toget eller går på gaden og jeg ser folk arbejde, får jeg et behov for at stramme mig an. De ser så smarte ud, forklarer Maki Kawano.

Men vuggestuer og børnehaver er en mangelvare i Japan og derfor stopper karrieren for mange kvinder, når de får børn, selvom Japan faktisk mangler arbejdskraft.

Arbejdsdage op til 12 timer er også helt almindelige. I realiteten gør de lange dage det ofte umuligt for begge forældre at arbejde. Det forklarer en kendt konsulent i Japan, der har specialiseret sig at rådgive virksomheder i balancen mellem arbejde og privatliv.

- For folk, der både vil arbejde og passe deres børn samtidig, er den største udfordring, de lange arbejdsdage, siger Yoshie Komuro.

På mændenes præmisser

Tallene taler deres eget tydelige sprog om den manglende ligestilling på det japanske arbejdsmarked. For hver gang tre mænd arbejder i Japan, er der kun to kvinder, viser tal fra OECD.

En af årsagerne er, at kun de færreste mænd kunne drømme om at tage fædreorlov, selvom de har muligheden. Det skriver direktøren for et kendt it-firma i Tokyo, gerne under på. Da Aono Yoshihisa gik på to ugers fædreorlov gav det genlyd, ikke bare i firmaet Cybozu, men i hele Japan, hvor store dele af pressen skrev om hans fædreorlov på blot to uger.

- I Japan arbejder mænd og kvinder passet på hjemmet. Sådan har det været i mange år. Og mange mænd er bange for at miste deres position i virksomheden, hvis de tager fædreorlov, siger Aono Yoshihisa, der selv opfordrer mænd til at bryde med traditionerne.

Udover den skæve fordeling mellem kønnene på arbejdspladserne, tjener japanske kvinder også næsten 30 procent mindre end deres mandlige kollegaer i tilsvarende job, hvilket også forstærker tendensen til, at mor forlader jobbet frem for far.

Arbejde eller et barn til

- Jeg kan ikke åbne den, siger Manato imens han prøver at få sin ovn af plastic op. Mor Maki hjælper og forklarer, at hun håber på at få en børnehaveplads til Manato, så hun atter kan arbejde igen. Men det bliver kompliceret, da hun også håber, at der inden længe kommer en lillebror eller lillesøster til Manato.

- Jeg vil have et barn til, men jeg elskede også at arbejde. Den bedste løsning ville være, hvis jeg kunne arbejde og passe mit barn samtidig, siger Maki Kiwano.

Se reportagen om Japan højtuddannede husmødre i TVAVISEN 21:30 i aften.