Verdens katastrofer kostede 1085 milliarder i 2012

De økonomiske tab efter sidste års natur- og menneskeskabte katastrofer er nu gjort op.

Uvejret Sandy svækkede den amerikanske økonomi med knap 410 milliarder kroner og med yderligere 204 milliarder kroner i forsikrede tab. (Foto: Justin Lane © Scanpix)

2012 blev et dyrt år for verdens forsikringsselskaber. Der var usædvanligt mange naturkatastrofer og menneskeskabte ulykker - især i USA.

De globale økonomiske tab som følge af orkaner, oversvømmelser og andre katastrofer løb op i cirka 1085 milliarder kroner, mens de forsikrede tab, for eksempel som følge af ødelagte ejendomme, ramte 450 milliarder kroner.

Det viser en opgørelse fra genforsikringsselskabet Swiss Re ifølge Bloomberg News. Tabene i 2012 er de tredje største, der nogensinde er registreret ifølge rapporten, der har undertitlen A Year of Extreme Weather Events ind the U.S.

Storm til 410 milliarder

Og med god grund er USA i fokus: Ni ud af de 10 dyreste katastrofer fandt sted i USA. Orkanen Sandy indtager førstepladsen.

Efter at have bragt død og ødelæggelse over flere caribiske lande bevægede uvejret sig ind over USAs nordøstlige stater i slutningen af oktober. Stormflod, oversvømmelser og kraftig vind ødelagde tusindvis af boliger, biler og forretninger.

Desuden efterlod Sandy, betegnet som århundredets værste storm i USA, over seks millioner mennesker uden strøm.

Uvejret kostede 110 mennesker mistede livet i USA, 67 i Caribien og to i Canada.

Stormen svækkede den amerikanske økonomi med knap 410 milliarder kroner og med yderligere 204 milliarder kroner i forsikrede tab.

Spille- og turistbyen Atlantic City i New Jersey var blandt andet lukket ned i lang tid på grund af store ødelæggelser. De omfattende strømafbrydelser i regionen medførte også store økonomiske tab.

Katastrofer bliver almindelige

De enorme beløb, som forsikringsselskaberne måtte punge ud med, medfører sandsynligvis ikke en stigning i præmierne.

- Til trods for omfanget af hændelserne i USA, så var forsikrings- og genforsikringssektoren i stand til at fordøje tabene, siger Thomas Holzeu, cheføkonom for Swiss Re i USA, til Bloomberg.

Det hidtil dyreste år målt på forsikrede tab var 2011, da jordskælv og oversvømmelser i Asien og Stillehavsområdet udløste erstatningskrav på omkring 735 milliarder kroner.

Naturkatastrofer som orkanen Sandy vil sandsynligvis blive mere almindelige i de kommende år på grund af højere vandstand i verdenshavene, vurderer Swiss Re.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk