”Verdens mest forhadte mand” idømt 7 års fængsel

Martin Shkreli blev kendt for at spekulere i livsvigtig medicin. Nu er han dømt for svindel.

Martin Shkreli blev for mange symbol på finansverdenens kynisme og grådighed, da han sendte prisen på et livsvigtigt præparat på himmelflugt. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Så gik den ikke længere for den tidligere medicinal-chef, Martin Shkreli, der har tilegnet sig det lidet flatterende tilnavn "verdens mest forhadte mand".

34-årige Martin Shkreli blev kendt verden rundt, da han i 2015 opkøbte rettighederne til aids- og kræftmedicin og skruede prisen i vejret fra ca. 80 kroner til over 4500 kr. pr. pille af præparatet Daraprim. En stigning på over 5000 procent.

Siden har han været indkaldt til høring i den amerikanske kongres, har udtalt, at han fortryder, at han ikke hævede prisen mere og siden blevet kendt skyldig i at svindle sine investorer for over 60 millioner kroner.

Her til aften dansk tid er han så blevet idømt syv års fængsel for svindel.

Er blevet i søgelyset

Shkreli blev i august fundet skyldig i tre af anklagepunkterne imod ham.

Den 34-årige amerikaner blev dømt for at svindle investorer i to af sine hedgefonde ved at sminke regnskaber, samt et forsøg på at pumpe prisen op på aktierne i hans medicinalfirma, Retrophin, fortæller amerikanske CNBC.

Først i dag kom strafudmålingen. Hans forsvarere havde bedt om en fængselsstraf på højst halvandet år, mens anklageren sigtede efter mindst 15 år bag tremmer, oplyser New York Times.

Shkreli har ikke ligefrem holdt sig fra mediernes søgelys, siden anklagerne mod ham blev rejst i 2015. Efter sin løsladelse, som kom i kølvandet på en kaution på 30 millioner kroner, bragte hovedpersonen sig i fokus ved blandt andet at tilbyde sine Facebook-følgere 30.000 kroner for hvert hår, de kunne skaffe fra Hillary Clintons hoved, beretter CNBC.

Sidstnævnte episode fik dommeren i sagen, Kiyo Matsumoto, til at sende ham bag tremmer frem til domsafsigelsen, trods Shkrelis betaling af den heftige kaution.

"En heksejagt"

Hovedpersonen blev heftigt kritiseret, efter sin høring i den amerikanske kongres, hvor hans gentagne smil var med til at sætte sindene i kog.

Selv har Shkreli kaldt sagen imod ham "en heksejagt af episke proportioner", beretter CNN.

Hans forsvarere har fastholdt, at det ikke var grådighed, der drev Shkreli til at begå svindel, men derimod et stædigt forsøg på at tjene penge til sine investorer.

Den 34-årige amerikaner har i et brev til dommeren i sidste uge, ifølge New York Times, fastholdt, at han stadig ser sig selv som "et godt menneske med meget potentiale" på trods af sine "seriøse fejltagelser".

I retten har han udvist mere anger end i sine tidligere udtalelser.

- Der er ingen sammensværgelse for at fælde Martin Shkreli. Jeg trak Martin Shkreli ned med mine vanærende og skammelige handlinger, fortalte han retten, beretter Ritzau.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter