Verdens næste land hedder måske Bougainville

98% af de stemmeberettigede på en lille øgruppe øst for Papua Ny Guinea har stemt for selvstændighed.

98 procent af de stemmeberettige stemte for et selvstændigt Bougainville. (Foto: JEREMY MILLER/BRC © Scanpix)

Papua Ny Guineas premierminister, James Marape, anerkendte fredag resultatet af en folkeafstemning i provinsen Bougainville, hvor hele 98% af de stemmeberettigede stemte for selvstændighed.

Øgruppen Bougainville har været en del af Papua Ny Guinea siden 1975, men tog med fredagens soleklare valgresultat det første store skridt mod selvstændighed.

Bougainville har tidligere været under både tysk, australsk og japansk herredømme og er opkaldt efter den franske opdagelsesrejsende Louis Antoine de Bougainville, der som den første europæer etablerede kontakt med øgruppen i 1768.

Øgruppen med godt 300.000 indbyggere har tidligere søgt løsrivelse fra Papua Ny Guinea, hvilket i 1988 udløste en ni år lang borgerkrig, der endte med at koste i omegnen af 10.000 - 15.000 mennesker livet.

Store mængder af guld og kobber

Årsagen til Papua Ny Guineas modvillighed mod Bougainvilles selvstændighed skal blandt andet findes i øgruppens naturressourcer, der takket være store mængder af guld og kobber gjorde Bougainville til en af de rigeste dele af Papua Ny Guinea inden krigen i 1988.

Da økonomien var allerbedst, husede Bougainville den tredjestørste kobbermine i verden, men efter krigen har økonomien set helt anderledes ud på den lille øgruppe, der omtrent er på størrelse med Cypern.

Mange lever i fattigdom, vejene er dårligere, elnettet er ustabilt, og rindende vand er langtfra en selvfølgelighed.

  • Ønsket om selvstændighed i Bougainville er markant, viser en folkeafstemning, hvor 98% stemte for løsrivelse fra Papua Ny Guinea. (Foto: JEREMY MILLER/BRC © Scanpix)
  • Bougainville er en af over 20 forskellige provinser i Papua Ny Guinea. Opnår Bougainvillle selvstændighed, så kan det udløse en dominoeffekt. (Foto: JEREMY MILLER/BRC © Scanpix)
  • Folkeafstemningen i Bougainville er ikke-bindende, hvilket betyder, at Papa Ny Guinea kan vælge at afvise den. (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 3

Efter besøget i Bougainville understregede premierminister James Marape, at der nu venter en svær proces, hvor Bougainvilles ønske om selvstændighed skal behandles samtidigt med, at Papua Ny Guineas ønsker om national samling skal respekteres.

- Jeg må ære begge flag, begge folk. I mit hjertes inderste tror jeg på, at Gud vil lede os mod det sted, som både Bougainville og Papua Ny Guinea søger, hed det blandt andet i et langt indlæg på premierministerens facebookside, hvor han også understregede, at afstemningen i Bougainville ikke er bindende, hvilket betyder, at Papua Ny Guineas parlament har mulighed for at afvise afstemningsresultatet.

- Jeg appellerer til ro og tolerance hos alle vores borgere. Vi skal finde en win/win-situation, hvor Bougainvilles ønske om selvstændighed ikke bliver anfægtet, og hvor Papua Ny Guineas ønske om nationalt fællesskab omfavnes, skriver premierminister James Marape videre.

Økonomi ikke stærk nok til at kunne bære en løsrivelse

Premierministeren balancerer også i en virkelighed, hvor en eventuel selvstændighed for Bougainville kan give lignende blod på tanden for Papua Ny Guineas øvrige over 20 forskellige provinser.

Hvorvidt Bougainville overhovedet er klar til at stå på egne ben, sætter den uafhængige australske tænketank Lowy Institute spørgsmålstegn ved.

Ifølge en rapport fra instituttet er økonomien i Bougainville endnu ikke stærk nok til at bære en løsrivelse, så økonomisk støtte fra eksempelvis Australien vil være en nødvendighed, mens der også tales om en tabt generation, der grundet krigen er faldet bagud i forhold til job og uddannelse.