Verdens nok mest forhadte leder fylder i dag 70. Tre Ruslands-kendere sender ham en hilsen

Der er stor enighed om, at Vladimir Putin nu må træde tilbage.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, fylder i dag 70 år. Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS skal han fejre den med arbejde. TASS skriver, at han sjældent holder fri på sin fødselsdag. (© Ritzau Scanpix)

Han invaderer lande, så han får stort set samtlige af Vestens ledere på nakken. Han truer med taktiske atomvåben og bliver beskyldt for at blæse på internationale love og spilleregler.

I dag fylder Ruslands præsident, Vladimir Putin, rundt. 70 år for at være helt præcis. Det sker midt under krigen i Ukraine, der igen har fået temperaturen i forholdet mellem Rusland og Vesten til at styrtdykke.

Vi har bedt tre ruslandskendere om at give et bud på en fødselsdagshilsen eller måske endda en gave, som fortæller noget om, hvem Putin er.

Her er deres bud.

Jens Worning Sørensen: Putin, du er pensionsmoden

Jens Worning Sørensen har været generalkonsul i Sankt Petersborg og er nu partner i kommunikationsbureauet Policy Group. (© DR)

Jens Worning Sørensen er netop i gang med at skrive et fødselsdagsportræt af Vladimir Putin, da han tager telefonen. Foruden at være udenrigskommentator for Kristeligt Dagblad har han også tidligere været generalkonsul i Sankt Petersborg.

Han mener ikke, at Putin fortjener en gave, men i stedet har han en hilsen klar:

- Jeg vil ønske ham tillykke med pensionisttilværelsen og skrive, at han trænger til at gå på pension. Det er meget den ældre generation, der har stået i spidsen for Rusland, og det er tid til et generationsskifte. Krigen viser med al tydelighed, at det burde være sket tidligere, siger Jens Worning Sørensen.

Han ser Vladimir Putin som castet til rollen som russisk præsident, som om det var en Hollywood-film. Da han tiltrådte, skulle han være den unge, judoudøvende og handlekraftige modsætning til den forældede og alkoholiserede Boris Jeltsin.

Samtidig med at være den ekstraordinære, handlekraftige tidligere KGB-agent blev han også fremstillet som en mand af folket. Som præsidenten, der var vokset op under trange kår i Sankt Petersborg, ikke var særlig flittig i skolen, men til gengæld god til at slås i frikvartererne.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kæmper her med en japaner. Det skete under et besøg på en judoskole tilbage i 2000. Putin blev efter Ruslands invasion af Ukraine suspenderet som ærespræsident for Det Internationale Judoforbund. (Foto: © ITAR-TASS, Ritzau Scanpix)

- Han er bare godt castet. Selv i Vesten pirrer fortællingen om ham, hvor vi taler om, hvor stor skade han kan gøre som præsident for en af verdens stormagter. Men i mine øjne er han vægelsindet og har svært ved at træffe vigtige beslutninger.

Ifølge ham møder Putin ikke så ofte ind på Kreml, men trækker i stedet stikket og vælger at residere på et af sine paladser.

- For manden har det med at forsvinde og være væk i flere dage, siger Jens Worning Sørensen.

- Når krigen går dårligt, folk flygter ud af landet, så burde han stå på broen. I stedet forsvinder han nærmest, og på den måde er han meget mere introvert, end myten siger, fortæller Jens Worning Sørensen.

Rally på Den Røde Plads

En anden årsag til, at det ifølge ham også er på tide, at Putin trækker sig, skal findes helt tilbage, inden Putin blev præsident.

Mens Berlinmuren slog revner, var Putin KGB-agent i den tyske by Dresden. Her går fortællingen, at Putin bad Moskva om ordrer på, hvordan han skulle reagere, da DDR var ved at bryde sammen. Men Moskva svarede ikke.

- Det traume sidder stadig tungt i ham. Det var også en af grundene til, at han som præsident i 00'erne åbnede op, så borgerne i Rusland kunne stille spørgsmål direkte til ham på tv. Igen for at vise, at han var en mand af folket.

- Men svarer Putin og Moskva i dag, hvis soldaterne på vej til Ukraine ringer? Svarer han, hvis de russere, der er flygtet, ringer? Svaret er nej, og derfor er hans tid forbi. Desværre står den nye generation med en lortearv på grund af Putin og dermed også en meget vanskelig opgave, konkluderer Jens Worning Sørensen.

Forsker Jakob Tolstrup: Et besøg fra udlandet og en hund fortæller, hvem han er

Putin havde i 2007 en hund, der hed Konni. Da Tysklands daværende kansler, Angela Merkel, besøgte Putin, luntede hunden rundt under pressemødet. Det skete, selvom Angela Merkel er bange for hunde. (Foto: © DMITRY ASTAKHOV, Ritzau Scanpix)

Fra Aarhus Universitet vil Putin få gaven, de fleste forældre ville hade: Nemlig et kæledyr.

Afsenderen er Jakob Tolstrup, der er lektor i statskundskab, hvor han blandt andet beskæftiger sig med Rusland.

- Jeg vil give ham en stor, bidsk køter, siger han.

Køteren hænger sammen med et besøg i 2007. Her besøgte den tidligere tyske forbundskansler Angela Merkel Putin i hans sommerresidens i Sotji ud til Sortehavet.

Men egentlig går historien endnu længere tilbage. Tilbage i 1995 blev Angela Merkel nemlig angrebet af en hund, og af den grund bryder hun sig ikke om det firbenede kæledyr. Men det blæste Vladimir Putin på.

- Fortællingen er, at han allerede forinden mødet havde givet hende en tøjhund, uden at forklare hvad det handlede om. Og under pressemødet med de to kommer hans kæmpe hund ind, og man kan tydeligt se, at Merkel ikke bryder sig om det. Det kendetegner meget godt, hvordan det er, han fører politik, siger Jakob Tolstrup.

Vladimir Putin bruger nemlig samme metode ved at skræmme, presse og tvinge modstandere til at handle i stedet for at bruge det gode argument, siger Tolstrup.

Putin var tidligere udstationeret i DDR som agent. Det mener Jakob Tholstrup kan have præget ham. (© Ritzau Scanpix)

- I de seneste uger har han truet med bål, brand og atomvåben. Og det ses også, hvis det viser sig, at Rusland er skyldig i sprængningerne på gasledningerne. Målet er at tvinge modstanderen til indrømmelser, hvor han bruger mafialogik og intimidering til at overbevise dem, siger Jakob Tolstrup.

Virker det?

- Indadtil virker det. Det er jo lykkedes ham at pacificere store dele af det russiske samfund. Gennem både sine handlinger og sin retorik sender han effektivt signalet om, at kritikere bliver mødt af stokken, hvis de går ham imod.

- Putins flittige brug af intimidering af sine modstandere er sandsynligvis et karaktertræk, som blev grundlagt allerede som fattigt bandemedlem i hans unge år i Sankt Petersborg. Den kan have blevet forfinet i tiden som først KGB-agent i Tyskland og siden som højtstående embedsmand i Sankt Petersborgs byadministration i 1990'erne, hvor mafiaen og politikerne arbejdede meget tæt sammen, siger Jakob Tolstrup.

Samuel Rachlin: Du må tage dig sammen og træde tilbage

Samuel Rachlin har dækket Rusland for blandt andet DR og TV 2. Han har allerede skrevet bogen 'Jeg, Putin' og er netop nu i gang med at skrive en ny bog om ham. (Foto: © Lars Krabbe, Ritzau Scanpix)

Samuel Rachlin er født i det daværende Sovjetunionen og har som både journalist og forfatter dækket Rusland. Han har tidligere skrevet bogen 'Jeg, Putin' og skriver i øjeblikket på en ny bog om den russiske præsident.

- Jeg ville give ham et stort, rungende unhappy birthday-flag. I kortet skulle der stå: "Nu må du tage dig sammen, Vlad, og opføre dig i overensstemmelse med din alder. Og så må du forstå, at du har spredt ulykke, blod og tårer omkring dig i de 23 år, du har stået i spidsen for dit land. Den bedste gave, du kan give dig og resten af verden, er at træde tilbage."

- Og så vil jeg fortælle ham, at han i jagten på at skabe idéen om et større Rusland har fundet den russiske fascisme.

Samuel Rachlin mener ikke, at en mand, der angiveligt er i besiddelse af milliarder af dollar og et palads ved Sortehavet, har brug for en egentlig gave.

Den tidligere ruslandskorrespondent ser Putin som en mand, der udlever sin trumpistiske drøm om at gøre Rusland stort igen og genrejse landet som et imperium. Uanset om det vil ende som en tragedie for det ukrainske folk, det russiske folk og for resten af verden, som Rachlin beskriver det.

Så han har ikke gjort noget positivt for russerne?

- Det positive, der er sket under hans styre, er en velfærdsfremgang. Den er primært sket på grund af de høje energipriser, som er det, Rusland lever af. Ruslands indtægter kommer stort set kun fra råstoffer, og Putin har ikke formået at skabe den økonomiske supermagt, han drømmer om.

Ifølge forfatter og journalist Samuel Rachlin, vil Putin gerne gøre Rusland stort igen. Men han har ikke formået, at gøre landet til den supermagt, han drømte om. (Foto: © GERARD CERLES, Ritzau Scanpix)

- Rusland er et dysfunktionelt kleptokrati, hvor det primært er magteliten, der har fået fordel af velfærdsfremgang. Middelklassen har også kunnet mærke det, men en meget stor del af befolkningen befinder sig under den officielle fattigdomsgrænse. Selvom Rusland har alle forudsætningerne for at udvikle sig til et økonomisk mirakel, så er det ikke sket, fortæller Samuel Rachlin.

Manglen på funktionalitet ser han også i krigen, der foregår netop nu i Ukraine, hvor der også ses kriminalitet og korruption, siger han.

Derfor tror han også, at Putin står over for en nedsmeltning, som enten kan føre til, at han gør brug af atomvåben, eller at nogle i hans kreds siger fra og udfører et kup.