Verdens største alderdomshjem: Kina er på vej mod 400 millioner ældre

Om 20 år vil næsten 400 millioner kinesere være over 60 år - og med et-barns-politikken vil det blive et kæmpe problem. dr.dks udsendte reporter skriver fra Kina.

De ældre laver tai chi på Solskinshjemmet i en forstad til millionbyen Chengdu i Sichuan-provinsen i det centrale Kina (Foto: Troels Aagaard © DR)

I Kina har det altid været familiens opgave at tage sig at de ældre, men det bliver stadig sværere, for antallet af ældre vokser eksplosivt i de kommende år.

Så hvis vi i Europa er bekymret over udsigten til at skulle forsørge et stort antal ældre i de kommende år - er det for intet at regne mod de udfordringer Kina står overfor.

På grund af et-barn-politikken bliver der i de kommende år langt færre unge til at sørge for de ældre - så mange er dybt bekymret for fremtiden.

Om 20 år vil næsten 400 millioner kinesere være over 60 - så Kinas regering står over for en kæmpe udfordring.

Et demografisk eksperiment

Med et-barns-politikken har Kina gennemført verdens måske hidtil største demografiske eksperiment. Uden et-barns-politikken ville der måske være 400 millioner flere kinesere, som skulle have været med til at dele goderne.

Men Kina er måske også ved at have opbrugt sin demografiske bonus, og landets ledere har måske ikke været tilstrækkelig opmærksom på, at der nu kommer en regning, der skal betales.

For Kina er endnu ikke noget rigt samfund for alle - og de sociale sikkerhedsnet er svage.

Solskinshjemmet

Solskinshjemmet er et plejehjem i en forstad til millionbyen Chengdu i Sichuan-provinsen i det centrale Kina.

Det har 54 beboere og er et af Kinas mest moderne. Faktisk minder det mere om et hotel med standardmøbler på værelserne.

Da vi spørger plejehjemslederen om beboerne ikke har deres egne møbler med, ser hun forundret ud og siger hun nej, men at det slet ikke er noget, de har tænkt over som en mulighed.

- Jeg er meget glad for at bo her, siger Wang Juan - for min familie har så travlt med at arbejde at den ikke har tid til også at passe mig. Nu sidder jeg her og spiller majong med nogle af mine veninder.

Lange ventelister

Wang Juan er en af de meget heldige, som både har råd til at bo på et plejehjem og som kan finde et, for den slags er der ikke ret mange af i Kina.

På det offentlige plejehjem Nummer Et i Beijing er der en venteliste så lang, at det vil tage mere end 100 år at komme i betragtning. Ventelisten er på mere end 10.000.

Doktor An Qu er ekspert i ældreforsorg og fortæller, at langt de fleste af Kinas gamle bliver passet og forsørget af familien.

90 procent af Kinas gamle bliver passet på den måde, siger Dr. An Qu - tre procent betaler selv for en plejehjemsplads og - og syv procent må det offentlige tage sig af, fordi nogle gamle kan være syge, de kan ikke arbejde mere og har måske heller ingen familie.

Men om få år vil der være mange flere ældre, som det offentlige bliver nødt til at tage sig af, fordi børnene typisk er flyttet langt væk til storbyerne og ikke kan tage sig af deres forældre.

En undersøgelse i en kinesisk avis forleden viste, at mange fandt det umuligt at forsørge deres forældre med stigende priser på alting i byerne, der frister med alle mulige forbrugsgoder.

Det er et kæmpe problem på landet at de unge flygter og de gamle bliver tilbage, siger Dr. An Qu.

Forsøgte at gøre det strafbart ikke at besøge sine forældre

En ny lov har netop gjort det strafbart IKKE at besøge sine forældre. Loven træder først i kraft til sommer og giver forældre mulighed for at lægge sag an mod deres børn, hvis de aldrig besøger dem - og det siger noget om de problemer der kan komme i Kina lige om lidt med den såkaldte ældrebyrde.

Allerede nu er det et skrigende behov for plejehjemspladser i Kina. Og en tilsvarende mangel på personale og viden om ældreforsorg.

For ikke at tale om, hvor pengene skal komme fra til at opbygge en kinesisk ældreforsorg. Landets nuværende pensionssystem er langt fra rustet til opgaven.

Man bliver nødt til at finde ud af, hvordan man vil skaffe penge til at forsørge de ældre. Det vil formentlig ske ved at gennemføre nogle reformer af en slags, som kan fremtrylle nogle midler. Pensionsalderen vil nok blive sat op.

Den officielle pensionsalder for mænd er nu 60 år og 55 for kvinder - men de er ikke blevet ændret siden 1950, hvor den gennemsnitlige levealder var meget lavere. Og en af grundene til at Kina får så mange ældre i de kommende år, er netop at de lever meget længere end før.

Man er først for nylig begyndt at tænke på pension til alle efter at den økonomiske udvikling i de seneste 30 år har vendt op og ned på det kinesiskes samfund.

Tidligere var Kina først og fremmest var et bondesamfund, men nu er på vej til at blive et bysamfund, hvor millioner af mennesker bliver flyttet rundt og forbindelsen mellem unge og gamle bliver revet over, når de unge rejser ind til byerne for at arbejde og kun kommer hjem til forældrene måske en gang om året.

Mange kommer aldrig til at slå sig ned på landet igen med deres forældre og så er der måske kun det offentlige til at overtage forsørgelsen af de gamle.

Ingefær og hvidløg

Og det bliver dyrt. På Solskinshjemmet i Chengdu koster det mellem 2.000 og 3.000 kroner om måneden at være - og det kan de færreste kinesere skaffe.

Solskinshjemmet i Chengdu er et mønsterhjem, som byen er stolt af at vise frem, men som på ingen måde er typisk for den ældreforsorg, som langt de fleste af Kinas millioner af ældre må nøjes med.

På Solskinshjemmet er der næsten lige så meget personale, som der er beboere, og hvis man fejler noget kan der være hjælp at hente hos naturlægerne på stedet.

En ældre mand ligger på en briks med bar mave, og en sygeplejerske forklarer, hvad der foregår:

- Vi fylder navlen op med salt og lægger nogle skiver med ingefær og hvidløg rundt om med en kegle af varm røgelse ovenpå. Det skal være godt for immunforsvaret, siger hun.

Om det hjælper finder vi ikke ud af, men kan i det mindste ønske patienten held og lykke.

Facebook
Twitter