Verdens største demokrati går til valg: 900 millioner dypper fingeren i blæk

Valgstationer er sendt ud i Indien med bil, helikopter og på kamelryg.

I dag begynder verdens største demokratiske begivenhed - for i dag skal 900 millioner indere stemme om, hvem der skal være landets næste regeringsmagt.

Det skal de også i morgen og i overmorgen og helt frem til slutningen af næste måned - den 23. maj - hvor valgresultatet bliver gjort op.

Det er nemlig en længere proces at samle stemmer ind i verdens syvende største land, hvor loven dikterer, at ingen skal rejse mere end to kilometer for at sætte sit kryds.

Indiens regering har ansat hele 11 millioner valgarbejdere og sikkerhedsbetjente, der skal administrere mere end 800.000 valgstationer rundt omkring i landet.

Indiske valgmedarbejdere har brugt den sidste stykke tid på at klargøre de elektroniske stemmemaskiner, der skal uddeles i hele landet. Indien har fået international ros for at have et velfungerende system på trods af deres store befolkningstal. (Foto: JAIPAL SINGH © Scanpix)

Med bil, helikopter, båd og på kamel- og elefantryg rejser de til landsbyer i Himalayabjergene, slumkvarterer i Mumbai og rigmandsenklaver i New Dehli for at opstille elektroniske valgbokse.

Et stort og omfattende arrangement, som til manges beundring gang på gang bliver udført relativt gnidningsfrit.

Mens Kina, der vurderes at have blot syv millioner flere mennesker end Indien, før har meldt ud, at landet simpelthen er for stort til at indføre demokrati, demonstrerer Indien, at det kan lade sig gøre.

Et opgør med sekularisme

Det kan blive et af de vigtigste valg i Indiens nyere tid, vurderer flere kommentatorer.

For med den nuværende premierminister Narendra Modi, der leder det hindunationalistiske regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP), bevæger landet sig i en retning, der på mange måder udfordrer det liberale og erklæret sekulære Indien, hvor religion og lovgivning er skilt ad.

Der bor omkring 200 millioner muslimer i Indien. Deres rettigheder kan stå for skud, hvis den nuværende premierminister bliver genvalgt og fortsætter den hindunationalistiske linjer, vurderer flere. (Foto: DANISH ISMAIL © Scanpix)

Endnu en valgsejr til BJP vil betyde en cementering af politisk hinduisme og den mere autoritære linje, partiet har lagt for dagen siden 2014, hvor det blev valgt ind.

Det siger Indien-ekspert og seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet Stig Toft Madsen.

- Indien har mange religioner, og i 50'erne lavede man en forfatning, der understreger, at de alle skal behandles med lige respekt - ingen religion skal favoriseres.

- Men BJP mener, at tidligere ledere alt for længe har sat hinduernes interesser til side for at 'please' det muslimske mindretal. Hinduerne udgør størstedelen af Indiens befolkning, og BJP vil sikre deres rettigheder og fremtid, siger han.

Med Modi ved magten er andelen af hadforbrydelser på baggrund af religion og etnicitet steget voldsomt.

Militante hindunationale bevægelser, der før blev bandlyst, lever i bedste velgående under Modis styre, og især muslimer, der udgør 200 millioner af Indiens befolkning, har oplevet en stigende forfølgelse de sidste fire år.

Koen er et centralt emne i striden mellem Indiens hinduer og muslimer. Hinduerne ser dyret som helligt, mens muslimerne avler, slagter og spiser den. I 2014 blev slagtning af køer gjort ulovligt flere steder i landet, og fra hinduistiske selvtægtsgrupper er der sket en stigning i vold mod muslimer, der mistænkes for at slagte køer. (Foto: Himanshu Sharma © Scanpix)

Kritikere beskylder premierministeren for at vende det blinde øje til udviklingen, men han har også indført konkret politik, der rammer ikke-hinduer på deres rettigheder. Blandt andet med et forbud mod oksekød, hvilket flere steder i landet har ledt til drab på muslimer, der mistænkes for at have slagtet køer.

Hadforbrydelserne er udført af selvtægts-grupper, der angiveligt er blevet opildnet af lokale politikere og politi.

Forholdet mellem hinduer og muslimer er derfor en vigtig del af valgkampen.

Indiens stærke mand

Et andet varmt emne er Modis stærkt autoritære ledelsstil, der har mødt skarp kritik fra modstandere.

Siden han kom til magten, har han forsøgt at tage uhensigtsmæssigt meget kontrol over offentlige, uafhængige institutioner som universiteter og landets nationalbank, lyder anklagerne.

Narendra Modi har gjort sig kendt som en autoritær figur i indisk politik, og det lader til at have styrket hans opbakning i befolkningen. Modi gik i 2014 til valg på at booste Indiens økonomi. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Der er også eksempler på kritiske journalister, der bliver forfulgt og straffet under Modi, som, ifølge DR Nyheders Asien-korrespondent Phillip Khokhar, er den mest hårdhændede leder, landet har oplevet i nyere tid.

- Han har taget meget mere magt end sine forgængere, og mange frygter, at han er ved at blive magtfuldkommen. Hvis han vinder igen uden en stærk opposition, kan det blive set som en blåstempling af den kurs, siger han.

- Demokratiet er ikke givet i Indien - for 100 år siden var der ikke demokrati, og der er ikke garanti for, at den frihed, parlamentet ser nu, vil fortsætte.

Jobskabelse og forholdet til Pakistan

Indtil for nylig så det ud til, at BJP's popularitet var stærkt nedadgående, da partiet tabte en række lokalvalg til oppositionen.

Blandt befolkningen har der været en stigende utilfredshed med regeringens indsats for at skabe arbejdspladser og bedre økonomiske forhold for landmændene - to presserende emner i Indien.

Indien har en kæmpe arbejdsstyrke med et voksende uddannelsesniveau og dermed akut brug for arbejdspladser. I den senere tid er arbejdsløsheden vokset til det højeste, den har været i 45 år. (Foto: Sajjad Hussain © Scanpix)

Da Modi blev valgt ind i 2014, var det blandt andet med forventninger om, at han skulle booste landets økonomi, der er en af de hurtigst voksende i verden med over 270 millioner indere, der er kommet ud af fattigdom over de sidste femten år.

Men under hans styre er det på nogle områder gået ned ad bakke: Tal, som BJP i flere uger holdt hemmeligt, viser, at arbejdsløheden under regeringen er steget til den højeste i 45 år.

Det kostede Modi opbakning, men en årtier lang militær konflikt med Pakistan, der for nyligt blussede op, ser ud til at have hjulpet ham med at genvinde den.

Efter 40 indere blev slået ihjel af det, der mistænkes for at være en selvmordsbombe fra pakistanske, islamiske ekstremister, svarede Indiens regering igen med at sende bombefly ind over pakistansk Kashmir, der dræbte flere.

Handlekraften styrkede tilsyneladende Modis popularitet blandt vælgerne, for efterfølgende viste meningsmålinger stærk opbakning til premierministerens parti.

En mangeårig militær konflikt mellem Indien og Pakistan blussede op for nylig, hvor der blev udvekslet skud og bomber mellem de to lande. Modi har brugt konflikten i sin valgkampagne og vist sig som en politisk kraftkarl. Konflikten drejer sig blandt andet om religion, og blandt indiske muslimer, der i forvejen oplever stigende forfølgelse, er der en frygt for, at de vil blive syndebukke, hvis konflikten eskalerer. Det siger Phillip Khokhar. (Foto: Mukesh Gupta © Scanpix)

- Modi bruger konflikten med Pakistan som et stærkt kort i valgkampen, og det glæder hans nationalistiske bagland. Om det betyder, at linjen overfor Pakistan vil blive hårdere, er for tidligt at vurdere, siger Phillip Khokhar.

Indien-ekspert Stig Toft Madsen understreger, at valgprognoserne i Indien er notorisk kendt for ikke at holde stik.

- I flere valg i træk har målingerne vist et meget anderledes billede end de efterfølgende resultater, siger han.

- Modi vinder nok, men måske ikke så stor en sejr, som det kan se ud til.

Anti-modi-koalitioner

Lige nu ser det nemlig ud til, at regeringen står overfor meget lidt modstand, siger Phillip Khokhar.

- I spidsen af Kongrespartiet, der ses som det primære oppositionsparti, står Rahul Gandhi, der opfattes af mange som en svag leder, der har svært ved at formulere sig i forhold til den veltalende Modi.

Rahul Gandhi står som den stærkeste opposition til Modi. Han forsøger at danne koalitioner udenom den populære premierminister i et forsøg på at fratage ham magten. Ifølge både Phillip Khokhar og Stig Toft Madsen er mange indere skeptiske overfor Gandhi, der ses som en uerfaren politiker. (Foto: Prakash SINGH © Scanpix)

- Der er også en udbredt opfattelse af, at Gandhi kun har sin position takket være sin familie. Både hans far og farmor har været premierministre i Indien.

Men måske er Gandhi blevet en mere erfaren politiker.

I øjeblikket danner han alliancer med oppositionsledere i et håb om at stoppe Modi. Alliancer, der går på tværs af politiske uenigheder blandt regionale politikere, der kører anti-Modi-kampagner for at "redde demokratiet".

- Det står klart, at ét parti ikke vil fjerne den indiske premierminister fra magten, siger Asien-korrespondent fra The Guardian, Michael Safi.

- Men måske kan en bred koalition af ledere.

Den næste supermagt?

Over de seneste år har flere økonomer og analytikere spekuleret i, om Indien bliver den næste internationale stormagt.

Landet har verdens andenstørste befolkning, hvoraf over halvdelen er under 24 - det er med andre ord én af verdens største arbejdsstyrker.

Samtidig har Indien en af de hurtigst voksende økonomier, som er hjulpet godt på vej af landets store fødevareeksport samt et voksende uddannelses- og produktionsniveau.

Sidst men ikke mindst har Indien for nylig vist, at det kan skyde satelitter ned, ligesom landet råder over atomvåben.

- Der er stadig et langt stykke vej til, at man kan definere Indien som en supermagt. Men der er mange ting, der peger på, at landet i løbet af få årtier får langt større indflydelse i verden, siger Phillip Khokhar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk