Verdens største flygtningelejr står under vand: 'Jeg frygter, at mine børn dør, mens de sover'

Mindst 14 er omkommet i jordsked efter monsunregn i Bangladesh.

Børn i oversvømmelser i Cox's Bazar i Bangladesh. (Foto: OMAR'S FILM SCHOOL © Ritzau Scanpix)

Brune vandmasser flyder som en flod gennem dele af verdens største flygtningelejr, efter den årlige monsunregn har ramt Bangladesh.

Tusinder af shelters, der hovedsageligt huser rohingya-flygtninge fra Myanmar, står under vand. Mange steder er de midlertidige bosættelser brudt sammen, og træværk fra det, der før var improviserede hjem, ligger brak i det brune vand.

- Jorden har givet efter og revet huse væk. Jordskred har også ødelagt områder, hvor børn går i skole. Tagene er bukket under for regnen, fortæller Nynne Halkjær, der netop er ankommet til området som programdelegat for Dansk Røde Kors.

Herunder kan du se, hvordan nogle børn leger i oversvømmelserne, mens andre skovler vand ud af shelters i Cox's Bazar i Bangladesh.

'Mit hus er fyldt med vand'

Mindst 14 er omkommet, ifølge lokale embedsfolk. Seks af de omkomne er rohingya-flygtninge, mens resten er lokale landsbybeboere

- Vi har hørt om en familie i lokalområdet, hvor fem børn, der lå og sov, blev begravet i et jordskred, siger Nynne Halkjær.

Distriktet Cox's Bazar, der ligger i det sydlige Bangladesh, består af i alt 34 lejre, der tilsammen huser over 850.000 rohingya-flygtninge. Flere end halvdelen er børn.

- Jeg vil gerne væk herfra. Jeg frygter, at mine børn dør, mens de sover, siger en af flygtningene, Khatija Begum, til nyhedsbureauet AP.

Hun er blandt de tusinder, der ikke længere har et sted at bo.

- Mit hus er fyldt med vand. Vi lider og kan ikke engang få noget at spise, fortæller Khatija Begum, der er mor til fem, og nu uden tag over hovedet.

Rohingyaerne er en muslimsk befolkningsgruppe, der siden 2015 har været udsat for systematisk forfølgelse og brutal vold i det hovedsageligt buddhistiske Myanmar, og siden august 2017 er de strømmet til flygtningelejren i nabolandet Bangladesh.

Rohingya-flygtninge rydder op efter jordskred i Cox's Bazar. (Foto: TANBIR MIRAJ © Ritzau Scanpix)

Covid-19 raser også her

Flere end 10.000 er blevet evakueret under oversvømmelserne. I de værst ramte områder bruger nødhjælpsarbejderne gummibåde for at komme rundt.

- Det er et kæmpe område med næsten 1 million mennesker. Vi omrokerer folk til de områder, der ikke er så hårdt ramt, siger Nynne Halkjær fra Dansk Røde Kors.

Lige nu er der akut brug for husly, reperation af de hjem, som folk bor i, mad, drikkevand og toiletforhold.

- Derudover er der også brug for psykosocial støtte, da folk er meget bekymrede over det, der sker. Vi har også en coronapandemi, der raser, som de også er meget bekymrede for, siger Nynne Halkjær.

(Foto: (C) DR Nyheder)

Den voldsomme monsunregn ventes at fortsætte de kommende uger, ifølge Bangladesh' meteorologer. Regnvejret har allerede stået på i over en uge nu.

- Vi har ikke et overblik over skaderne i øjeblikket, men skal rundt og indsamle de nyeste informationer om, hvad der er sket i løbet af natten, siger Dansk Røde Kors' programdelegat.

En dreng i den heftige monsunregn, der ventes at fortsætte de kommende uger. (Foto: OMAR'S FILM SCHOOL © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter