Verdens største valg er afgjort: Modi vinder stort i Indien

Oppositionen i Indien har erkendt sit nederlag.

Modis alliance har i flere exitpolls op til valget haft udsigt til en stor sejr. (Foto: PRABHAT KUMAR VERMA © Scanpix)

Narendra Modi og hans hindunationalistiske parti, BJP, har vundet det indiske valg. Oppositionsleder Rahul Gandhi har for kort tid siden erkendt sit nederlag. Det skriver AFP og BBC.

Dermed har premierministeren kurs mod endnu fem år ved magten.

Modis regeringsparti Bharatiya Janata Party (BJP) står til omkring 300 pladser i parlamentet, skriver BBC. Det endelige resultat er endnu ikke offentliggjort.

Der skal 272 pladser til for at have flertal i det indiske parlament.

Modis alliance har i flere exitpolls op til valget haft udsigt til en stor sejr.

Premierministeren har allerede flere gange takket vælgerne på Twitter.

Kampen har stået mellem Modis BJP-parti og Kongrespartiet, der ledes af Rahul Gandhi, som har forsøgt at besejre Modi ved at danne koalitioner udenom premierministeren.

Det indiske valg er verdens største og har taget over seks uger at gennemføre af logistiske og sikkerhedsmæssige årsager. Læg dertil flere måneders optakt og valgkamp.

Med 900 millioner registrerede vælgere, 10.000 kandidater og mere end 800.000 valgstationer er der tale om et valg af helt ekstraordinære dimensioner.

Med Modi har Indien en premierminister, der skiller sig ud i forhold til fortidens ledere, lyder det fra Steffen Gram, DR's internationale korrespondent.

- Han er en leder, der på mange måder har skabt et nyt pust inden for indisk politik, og i forhold til hvad Indien er. Men dermed splitter han også befolkningen.

Indiens stærke mand

Iagttagere har beskrevet valget som et valg om Modi. Den siddende premierministers økonomiske planer har haft blandet succes, men han har holdt fast i sin popularitet.

Steffen Gram peger på, at Modi har fremlagt omfattende og ambitiøse planer for udvikling af de indiske megabyer og den indiske økonomi, der ikke er blevet til noget i løbet af hans fem år ved magten.

  • Narendra Modi har med sejren kurs mod fem år mere som Indiens premierminister. (Foto: DIBYANGSHU SARKAR © Scanpix)
  • Modis støtter har fejret sejren de sidste mange timer - selvom alle stemmer ikke var talt op. (Foto: JAGADEESH NV © Scanpix)
  • Modi var i meningsmålingerne spået en stor sejr. (Foto: Piyal Adhikary © Scanpix)
1 / 3

BJP-lederen har i løbet af valgkampen lagt vægt på sin ydmyge baggrund som søn af en tesælger - i stærk modsætning til modstanderen, Rahul Gandhi, som kommer fra Indiens politiske elite som en del af Nehru-Ghandi familiedynastiet.

Han er det sjette medlem af familien, der leder Kongrespartiet.

Økonomien har været valgets nok vigtigste emne, påpeger BBC, men sikkerhedspolitikken er også kommet i fokus, efter Indien i februar bombede mål i Pakistans del af Kashmir, hvilket fik frygten for en krig til at stige.

- Han er en mand, der fremstår som vagtmanden over Indien, og det er noget han har slået på igen og igen, siger Steffen Gram, der peger på, at Modi blandt andet fokuserer på udefrakommende trusler som pakistansk terror eller Kinas voksende magt.

- Han er en anden type leder, end man har været vant til i Indien, siger han.

Splitter befolkningen

Mens Modi har fremstillet sig selv som en selvskabt leder, der vil hjælpe Indiens økonomi med at nå sit store potentiale, er hans hindunationalistiske regering blevet kritiseret for at føre Indien væk fra landets liberale og sekulære udgangspunkt.

- Modi er en stor beundrer af Israels premierminister Netanyahu, der taler om den jødiske stat Israel, og Modi taler selv for en indisk stat for hinduer og buddhister, mens andre blot er gæster i landet, forklarer Steffen Gram.

Det har mødt kritik fra flere af landets minoriteter, og især blandt Indiens 200 millioner muslimer, der har oplevet en stigende forfølgelse i de senere år.

I 2014 blev slagtning af køer gjort ulovligt flere steder i landet, og fra hinduistiske selvtægtsgruppers side er der sket en stigning i vold mod muslimer, der mistænkes for at slagte køer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter