Verdensberømt italiensk opera sender millioner tilbage til Saudi-Arabien

Efter hård kritik er millionaftale mellem operaen La Scala og Saudi-Arabien afblæst.

Operahuset La Scala i Milano er kommet i modvind efter aftale med Saudi-Arabien. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

For 22 millioner havde den saudiarabiske kulturminister, Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan, sikret sig en plads i operahuset La Scalas bestyrelse.

Og operaen i Milano havde sikret sig et økonomisk givtigt samarbejde med oliestaten.

Men alle pengene er nu sendt tilbage til Saudi-Arabien, og aftalen er afblæst.

Det sker, efter at kritikken er haglet ned over det indgåede partnerskab mellem et af verdens mest berømte operahuse og Saudi-Arabiens kulturministerium.

Et partnerskab, der ellers var planlagt til at løbe over en fem år lang periode, og som ville koste oliestaten omkring 15 millioner euro svarende til næsten 120 millioner danske kroner.

- Vi har enstemmigt besluttet at returnere pengene, oplyste Milanos borgmester og bestyrelsesmedlem i La Scala, Giuseppe Sala, ifølge BBC efter et bestyrelsesmøde mandag.

- Vi vil starte forfra i dag og undersøge, om der er andre muligheder for samarbejde.

Sala vil ikke afvise at gå i dialog med Saudi-Arabien fremover.

En del af aftalen var blandt andet, at La Scala skulle stå for etableringen af en musikskole for både drenge og piger i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh.

Det skriver Al-Jazeera.

Kritik har handlet om Khashoggi-sag

Partnerskabet mellem Saudi-Arabien og operaen er blevet kritiseret af både politikere - herunder flere fra den italienske regering - og af menneskerettighedsorganisationer.

Kritikken er især gået på, at operaen ikke skal samarbejde med og modtage penge fra et land, som gang på gang bryder menneskerettighederne.

Og kritikere har blandt andet kredset om sagen om journalist Jamal Khashoggi, der sidste år blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Jamal Khashoggi var en kendt kritikker af Saudi-Arabiens kongedømme.

Tyrkiet har blandt andet beskyldt Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman for at have noget med drabet at gøre, mens Saudi-Arabien fortsat benægter den påstand.

Jamal Khashoggi var en kendt kritiker af Saudi-Arabiens kongedømme. Han blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul sidste år. (Foto: handout © Scanpix)

Saudi-Arabien har ikke kommenteret på det nu afsluttede samarbejde.

Italien er ifølge Al-Jazeera landets niende største handelspartner.

Tidligere på måneden afblæste det amerikansk talentbureau Endeavor ligesom La Scala et samarbejde med Saudi-Arabien og sendte efterfølgende penge retur til landet.

Saudi-Arabiens kulturministerium er begyndt at vise interesse for kultur uden for landets grænser.

Sidste år deltog landet for første gang på en stor international konference om arkitektur i Venedig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter